15-årig pojke dog efter träningsmatch
15-årige Michael Kullman kolliderade med en motståndare i Hagahöjdens träningsmatch.Någon timme senare fick han hjärtstillestånd och dog.- Han mådde dåligt en kort stund, men ville in på planen igen, säger Gillis Persson, ordförande för Östergötland fotbollsförbund.
Sorg hos Hagahöjdens BK. Flaggan hissades på halv stång igår eftermiddag och i föreningslokalen vid Himmelstalund hölls krismöte med anhöriga och klubbkamrater. Foto: Janne Forsby
Foto: Fotograf saknas!
- Michael sa att han kände lite obehag i bröstet och gick av plan. Men tio minuter in i andra halvlek kände han sig bra igen och ville in, säger Gillis Persson, ordförande för Östergötlands fotbollsförbund.
Michael Kullman spelade resten av matchen, duschade och blev hämtad av sin pappa. Hemma började han må dåligt, kände dubbla hjärtslag och blev illamående. Ambulans förde honom till akuten på Vrinnevisjukhuset där han snabbt blev sämre, fick hjärtstillestånd och avled.
Krismöte
Igår skulle Hagahöjdens P-90 lag haft träning, men istället samlades föräldrar, ledare och lagkamrater för att tala om det som hänt. Vid krismötet deltog representanter från landstingets barntraumaenhet, östgötafotbollens Håkan Wetell och pastor Åke Jansson.
- Det är svårt att se glädjen i idrotten när något sånt här händer, sade Tommy Sandin tränare för Hagahöjdens pojkar-90.
Flaggan utanför Hagahöjdens klubblokal vajade på halv stång. Kamraterna gick lågmält till klubbhuset. På en fotbollsplan lite längre bort tränade ett annat lag under tystnad.
Fjärde dödsfallet
- Han var en av de bästa i laget. Hade bra kondition och var nästan alltid först ut på plan. Det som har hänt är ofattbart, säger Gillis Persson.
Vad som orsakat Michael Kullmans död är ännu oklart.
Hans död är det fjärde kända dödsfallet bland unga idrottare bara i år. Men Jörgen Nyberg, ordförande för Hagahöjdens BK, tror att det finns ett stort mörkertal som inte kommer fram i debatten.
- Tyvärr kommer bara de dödsfall som är idrottsrelaterade fram. Vi vet inte hur många barn som inte idrottar som har gått bort, säger han.
Efter beskedet om Michael Kullmans död har frågor om kollisionen uppstått.
- De verkar ha kolliderat av en olyckshändelse och det förekom inte något oschyst spel, säger Gillis Persson.
<span class=Rub1>Fyra unga har dött på fyra månader
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
Fyra dödsfall under fyra månader.
Idrottssverige skakas av de unga idrottarnas plötsliga död.
- Det är främst två orsaker som ligger bakom - medfött hjärtfel eller kraftigt tryck mot bröstkorgen, säger Mats Börjesson, överläkare i Europeiska expertgruppen för hjärta och idrott.</B>
Den 17 januari föll en åttaåring från Stockholm ihop mitt under en fotbollsmatch.
Tio dagar senare drabbade det en elvaårig fotbollsspelare i Karlskrona.
Bara några veckor senare hände det en 15-årig ishockeyspelare i Umeåklubben Björklöven.
15-årige Michael Kullman från Norrköping blev så den fjärde unga idrottaren som på kort tid drabbas av det som kallas plötsligt dödsfall.
Hjärtfel vanligast
- Den vanligaste orsaken vid dödsfall i samband med idrott är ett medfött hjärtfel, men det kan också vara av kraftigt våld mot bröstkorgen vid fel tidpunkt, säger Mats Börjesson, överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som är aktiv i Svensk idrottsmedicinsk förening och i europeiska expertgruppen för idrott och hjärta.
0,2 till 0,3 procent av befolkningen har ett medfött hjärtfel som kan vara riskabelt i samband med idrott. Statistik från försäkringsbolag visar att det under 1992 till 1998 var 48 personer som plötsligt dog i samband med idrott. Mellan 1998 till 2004 var det 45 personer, av dem sju barn och ungdomar.
Kraftigt slag
Den vanligaste orsaken till att unga idrottare plötsliga avlider är, enligt Mats Börjesson, ett medfött hjärtfel som ofta börjar uppstå runt 20-årsåldern. Men det finns fall i USA där spelare har dött av att få en baseboll i bröstkorgen.
- Då handlar det om ett så kraftigt slag mot bröstkorgen att hjärtrytmen rubbas. Men då har de ofta fallit ner på plats direkt efter, säger Mats Börjesson och förklarar att det handlar om maximal otur.
- Det måste vara ett slag på precis rätt plats och vid en speciell tidpunkt i hjärtats rytm.
Mer känsliga
Barn och ungdomar är mer känsliga för sådana slag efersom deras bröstkorg är mer skör.
Vad som orsakade Michael Kullmans död var under gårdagen oklart. Utifrån beskrivningen av förloppet efter kollisionen under matchen går det inte att avgöra vad som hänt.
- Det kan vara någon av de vanliga orsakerna, men det kan också vara något annat som gått sönder i samband med kollisionen och som lett till hans hjärtstillestånd, säger Mats Börjesson men vill inte spekulera i vad som kan ha hänt.
Lag på undersökning
I Italien ska elitidrottare enligt lag undersökas innan de får börja med sin idrott. För Norden är det något nytt.
I Sverige är det bara fotbollen, handbollen och inom kort även ishockeyn som testar sina spelare.
- I januari presenterade vi vid europeiska expertrådet för idrott och hjärta det här förslaget. Jag hoppas att fler idrotter kommer att använda sig av det, säger Mats Börjesson.
Han är dock tveksam till om det ska införas inom ungdomsidrotten.
- Det finns för få resurser för att genomföra en sådan sak. Det här förslaget som vi presenterade i år för elitidrotten har tagit år att arbeta fram. Dessutom är det störst risk för elitidrottarna.