Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

15 500 ungdomar får slåss om 384 lediga platser

Nu är det dags att söka jobb till i sommar. Det finns cirka 15 500 ungdomar i åldern 15-24 i kommunen. På Ams hemsida annonseras 384 sommarjobb i Norrköping. Hur ska det gå ihop?

Man måste hålla sig framme och visa vad man går för, om man vill ha jobb i sommar. Och ofta är det kontakter som gäller. Det är Anna Thomsson, 18, Sebastian Johansson, 19, Anna Frieberg, 18 och Rebecca Franzén, 18, överens om.
FOTO: OLA AXMAN

Man måste hålla sig framme och visa vad man går för, om man vill ha jobb i sommar. Och ofta är det kontakter som gäller. Det är Anna Thomsson, 18, Sebastian Johansson, 19, Anna Frieberg, 18 och Rebecca Franzén, 18, överens om. FOTO: OLA AXMAN

Foto:

NORRKÖPING2004-03-02 06:00
Folkbladet har träffat fyra ungdomar som har koll på läget. Två av dem har redan jobb i sommar.
- Jag ska diska på Safari i Kolmården för tredje året i rad. Jag tycker att det är kul att diska, för att det är ett lätt jobb som nästan går av sig själv. Och så träffar man många roliga människor, säger Sebastian Johansson.

Telefonsäljare
Anna Thomsson jobbar redan extra som telefonförsäljare på eftermiddagar och helger. Där får hon inte timlön, utan arbetar enbart på provision. Ibland kan det kännas lite stressigt.
Hon förklarar att hon är rätt bra på att prata, så hon tjänar ändå nästan 200 kronor i timmen i genomsnitt. Hon är erbjuden arbete på företaget i sommar, men hoppas på att få något annat för omväxlings skull.
- Jag jobbade på Skavsta flygplats förra året. Pappa är flygtekniker där, så det var genom honom som jag fick jobbet. Jag söker dit i år igen. Men man måste söka på många ställen för att vara säker på att få något. Sedan bör man gå dit och visa upp sig och ringa och fråga hur det går med ansökan. Man måste verkligen visa att man är ambitiös och vill ha jobbet.

Kontakter viktigt
Alla fyra håller med om att det kan vara svårt att hitta sommarjobb hos Arbetsförmedlingen, men de tycker ändå att den hjälp man kan få där är värdefull. Många företag föredrar att anställa anhöriga till personalen, och bryr sig inte om att annonsera ut lediga platser. De får tillräckligt många ansökningar ändå. Så det gäller att hålla sig framme och - framför allt - att ha kontakter om man ska få något sommarjobb.
- På många arbetsplatser har de en policy som säger att bara de anställdas barn får sommarjobb där. Min moster försökte fixa jobb till mig på Braviken, men vi var inte tillräckligt nära släkt, berättar Anna Frieberg.
- Jag tycker att det är bra att provjobba. Om man föreslår det så förstår arbetsgivaren att man verkligen vill, och man får på samma gång testa om man själv gillar jobbet. Men gör det bara en dag, jobbar man mer tycker jag att man ska ha betalt, säger Anna Thomsson.
Om man frågar fackförbunden, så finns det inget som heter "provjobb" i Sverige, möjligen utomlands. Här är man berättigad till full lön från första stund.
Det erbjuds en del jobb hos kommunen även i år, men ingen av ungdomarna verkar vara särskilt intresserad.
- Det brukar inte vara så bra lön, men det är ju alltid något förstås, säger Rebecca Franzén.
Rebecca, som fick sitt första jobb när hon var 13, jobbar nu extra i järnvägskiosken i Krokek. Där kan hon få jobb även i sommar, men hon har i första hand sökt skiftarbete på Braviken.

Måste vara 18
För att kunna göra det, måste man vara över 18. Det kan vara bra att ha uppnått den åldern till sommaren - många ungdomar har säkert hört frasen "synd att du inte är 18, annars hade du varit helt perfekt" alldeles för många gånger.
Ett stort antal unga Norrköpingsbor hoppas få jobb på djurparken i Kolmården. De annonserar sina 300 lediga sommarjobb i hela landet, så det väntas bli lite konkurrens. Kanske ger även de inflyttade universitetsstudenterna sig in i den kampen? Oron finns där.
- Djurparken är våran! säger Anna Frieberg, som kommer från Krokek.
Om man inte lyckas få ett bra jobb i Norrköping i sommar, så kan man ju alltid styra kosan utomlands. Man kan vara servitris, bartender, fiskrensare, barnvakt, receptionist, fruktplockare och så vidare. Säsongsarbete i till exempel södra Europa är ofta tufft med mycket slitsamt arbete och lite fritid, men själva erfarenheten kan vara värd en hel del. Eller så väntar man med utlandet till efter studenten. Sebastian drömmer om att åka till Skottland eller England för att jobba på en pub eller en restaurang.
- Det verkar vara en så bra stämning där, jag tror verkligen att jag skulle trivas, säger han.

Bartenderkurs
Anna Thomsson vill gå på en bartenderkurs tillsammans med sin pojkvän.
- Det är så jäkla populärt, det verkar vara det nya drömjobbet. Men jag tror att folk har sett för mycket på "Ocensurerat" på teve, där alla bartendrar är ute och festar och super hela tiden. Det vill inte jag göra, jag vill åka till ett lite lugnare ställe. I framtiden kanske jag åker och jobbar i Thailand.

Fakta/Här kan du hitta sommarjobb på nätetwww.ams.se
www.nordjobb.se
www.radar.se
www.sommarjobb.se
www.jobbkoll.se
www.stepstone.se
www.gulasidorna.com
www.workshopping.com
www.pickingjobs.com
www.leta.nu
www.infoteket.seFakta/Får du rätt lön?Exemplet avser arbete inom hotell och restaurang-branschen. Det pågår just nu nya löneförhandlingar hos de olika facken, men dessa löner är de som gäller än så länge. Surfa gärna in på www.lo.se/ung för att läsa mer om dina rättigheter och skyldigheter på jobbet.

16 år: 54,65
17 år: 62,75
18 år: 66,35
19 år: 74,15
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om