Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

130 - inte mer

Bilar måste på sikt programmeras så att de inte går att köra fortare än 130 kilometer i timmen.
Det är en väg att minska dödsolyckorna i trafiken, anser Linköpingsforskaren Göran Nilsson vid Väg- och transportforskningsinsitutet, VTI.
Reaktionerna i Norrköping skiftar. Trafikskolchef Lennart Ferm och trafikpolischef Hans Lundgren välkomnar slutsatsen. Men bilentusiasten Thomas Pennerud tror inte på idén.
- Det låter idiotiskt. Jag ser fler problem än vinster med det, säger han.

Lennart Ferm, trafikskolchef på Centrala trafikskolan, är positiv till en begränsning av bilars maxhastighet, men understryker att de flesta trafikproblem ändå återstår att lösa. 
FOTO: ANITA KJELLBERG

Lennart Ferm, trafikskolchef på Centrala trafikskolan, är positiv till en begränsning av bilars maxhastighet, men understryker att de flesta trafikproblem ändå återstår att lösa. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-05-08 06:00
I Sverige dödas årligen drygt 500 personer i trafiken, varav mellan 150 och 200 orsakats av att föraren kört för fort. Alkohol och slarv med bilbälte orsakar årligen mellan 50 och 100 dödsfall.
Göran Nilsson har räknat på vad som skulle hända om alla trafikanter höll hastighetsgränserna, körde nyktert och använde bilbälte.
- Antalet dödsolyckor skulle halveras, säger Göran Nilsson till TT.
På motorvägar med hastighetsgränsen 70 km/h omkommer en av 100 skadade bilister. På 90-motorvägar är motsvarande siffra tre och där hastighetsgränsen är 110 km/h omkommer sex av 100.
- Att få ned hastigheterna är den enskilt viktigaste åtgärden för att för att minska antalet omkomna, säger Nilsson.
Han anser att det effektivaste sättet att få ned hastigheten är att programmera bilarna så att topphastigheten sänks från normala 250 kilometer i timmen till exempelvis 130 kilometer i timmen.

Avlastar polisen
Östgötapolisens trafikenhetschef Hans Lundgren tror att detta är en framkomlig väg för en säkrare trafikmiljö.
- När det inte hjälper med informationskampanjer och polisens övervakning måste man söka andra vägar för att i framtiden minska antalet dödade i trafiken. Jag tror på tekniska lösningar som bilbälte, alkolås och hastighetsprogrammering, säger Lundgren.
- Men man borde gå ett steg längre och använda hastighetsreglering genom GPS, så att det inte går att köra fortare än hastighetsbegränsningen på vägen man kör. Det skulle också avlasta trafikpolisen, fortsätter han.
Även Lennart Ferm, trafikskolchef på Centrala trafikskolan, är positiv till en begränsning av bilars topphastighet, men påpekar att det lämnar många problem olösta.
- Spontant tycker jag att det är bra. Något bör man göra åt dem som tycker att det är fritt fram att köra hur snabbt som helst. Man kommer åt vettvillingarna som kör i 200 km/h rakt mot mötande trafik eller in i en bergvägg, säger han.
- När hastighetsspärr infördes på lastbil och buss tyckte många det var surt, men det fungerar ganska bra. Man vänjer sig och får anpassa sin körning efter det.
- Jag skulle själv inte ha något emot en spärr. Är man uppe i 130 km/h har man passerat alla svenska hastighetsgränser. Men det skulle fortfarande vara möjligt att köra i 130 kilometer i timmen förbi en skola. Jag tror att forskarna kastat ur sig det här för att skapa debatt, säger Ferm.

"Verklighetsfrämmande"
Betydligt mer kritisk är bilentusiasten och utbildade banracingföraren Thomas Pennerud.
- Det låter helt verklighetsfrämmande och jag ser fler problem än fördelar med idén. Det skulle krävas extraordinära åtgärder att begränsa hastigheten enbart för svenska marknaden med dyrare bilar som följd. En starkare bil drar mindre bensin och är också säkrare vid omkörningar, säger Pennerud.
- Det skulle också bli svårt att bila i Europa. Svenska bilar skulle bli en trafikfara på tyska Autobahn. Att folk håller för låga hastigheter är också ett trafikproblem, men det uppmärksammas aldrig. En bil som bromsar upp en rad bilar skapar en stressig trafikmiljö som kan orsaka farliga omkörningar.
- Självklart ska folk hålla hastighetsbegränsningarna, men det måste vara upp till individen. Jag tror inte förbud och storebrorsmentalitet, avslutar Thomas Pennerud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om