12,2 EU-miljoner till fortbildning i Norrköping

EU satsar på Norrköping.
ABF, tillsammans med LO-facken och Marieborgs folkhögskola, har fått de största EU/Mål 3-medlen i Östergötland under 2004 - totalt 12,2 miljoner kronor.
- En mycket stor satsning, konstaterar Jerry Wiklund, rektor på Marieborg.

NORRKÖPING2004-02-03 06:00
Lärcenter Futurum är samlingsnamnet på projektet som kommer drivas av ABF Norrköping och LO och som ska arbeta i tre olika bostadsområden under namnen Lärcenter Klockaretorpet, Lärcenter Hageby och Lärcenter City. Totalt har 8,6 miljoner kronor beviljats av Mål 3-medel för 2004. Projektet är också godkänt för både 2005 och 2006.
- Vilket vi gissar och hoppas betyder att vi kommer få liknande summa för de övriga två åren. Eller mer om så behövs. Vi kommer ju redovisa månadsvis var pengarna tar vägen. Men de delas ut årsvis och vi gör en ny ansökan i slutet av 2004 för nästa år, förklarar Roger Källs, ABF:s nye ombudsman i Norrköping.
Samtidigt får Marieborgs folkhögsskola i Hageby 3,6 miljoner kronor för sin verksamhet under 2004.
- Vi är ju mitt inne i ett EU-projekt med invandrarundervisning sedan ett och ett halvt år tillbaka, nu kan vi fortsätta lika länge till. Ett skönt besked också för Norrköpings kommun eftersom de här människorna behövt ta vägen någon annanstans om vi inte fått de här medlen, poängterar Jerry Wiklund.

Nätverkspengar
Målet för projektet är att bygga upp ett hållbart lärcenter för framtiden, Lärcenter FutuRum, i Norrköpings kommun för personer som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden, i första hand arbetslösa och långtidssjukskrivna.
Projekten kommer att arbeta nära varandra och dessutom har nätverkspengar, 250.000 kr, beviljats för ytterligare samabete mellan ABF, LO, Marieborg, Ditt Nya Hageby och Norrköpings Kommun (bland annat KomVux, Flykting- och Invandrarkontoret).
Mål 3-pengarna är öronmärkta för att bekämpa arbetslöshet och segregation.
I Hageby är hälften av de 100 personerna som för närvarande studerar svenska på heltid romer från balkan som nästan inte kan skriva eller läsa.
- Meningen är att bidragsberoendet ska försvinna och att en egen sysselsättning eller fortsatta studier ska ta över utan att det blir en rundgång mellan olika instanser, säger Jerry Wiklund.
- Vi kommer i kontakt med alla typer av människor utan jobb, somliga är analfabeter och andra har gymnasiekompetens. Vi vill hitta en genväg till en yrkesutbildning, grunda utbildningstrappan, för samtliga, förklarar Roger Källs.
Norrköping är dessvärre en av landets värsta kommuner vad beträffar arbetslöshet.
- Den viktigaste uppgiften för oss är att skapa en arbetsreserv när ålderskraschen kommer om några år, tycker Roger Källs.
Hans dröm är att kommunen tar över verksamheten när EU-projektets pengar tar slut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om