Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

120 vårdplatser till influensapatienter

På Vrinnevisjukhuset förbereder man sig nu för den snabba spridningen av svininfluensan. - Vi har en pandemiplan som vi skapade för tre år sedan, säger Christer Liedgren, chefsläkare vid Vrinnevisjukhuset.

Chefläkare Christer Liedgren. Foto: Anita Kjellberg/arkiv

Chefläkare Christer Liedgren. Foto: Anita Kjellberg/arkiv

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2009-07-18 03:00
Vid behov kommer Vrinnevisjukhuset att kunna erbjuda 120 extra vårdplatser till människor som behöver vård för komplikationer av den nya influensan, A(H1N1).- Vi kommer att utnyttja platser på de vanliga avdelningarna och sedan finns det tomma avdelningar som vi kan använda vid behov. Vi har även tillgång till lokaler på Thapperska skolan som vi kan rigga upp om det skulle behövas, säger Christer Liedgren.Däremot har inte Vrinnevisjukhuset något stort lager av den virusdämpande medicinen Tamiflu. Men Christer Liedgren säger att det finns i beredskap hos Socialstyrelsen.- Tamiflu ger man till patienter som söker vård i ett tidigt stadium. När det tillstöter svårare komplikationer som en lunginflammation hjälper inte medicinen lika bra, säger Christer Liedgren.Minska effekterna
Socialstyrelsen har tillsammans med Smittskyddsinstitutet tagit fram nya riktlinjer för hanteringen av den nya influensan. De anser att det inte längre är rimligt att försöka förhindra smittspridningen i landet. Resurserna koncentreras istället på att försöka minska effekterna av pandemin med ett omfattande vaccinationsprogram. - I slutet av september kommer människor i riskgrupperna att kunna börja vaccinera sig, det vill säga, människor som riskerar att bli väldigt sjuka av influensan. Först då kan vi minska effekterna av pandemin, säger Christer Liedgren.Till riskgrupperna hör bland annat människor med kroniska sjukdomar och nedsatt immunförsvar, gravida kvinnor och barn under två år.Alla åldrar?
Just nu utreder EU:s läkemedelsmyndighet EMEA vaccinets eventuella biverkningar och om det går att ge vaccinet till alla åldersgrupper. Utredningen kommer att vara färdig om några dagar.- Vi är ännu inte säkra på hur människor under 19 år kommer att reagera på vaccinet, men det kommer vi få besked om de närmsta dagarna, säger Christer LiedgrenInfluensan kommer också att slå olika hårt på människor beroende på ålder.- Än så länge är det mest hypoteser och teorier, men vi har sett att personer som är födda före 1957 hanterar den här influensan bättre än yngre människor. Det beror på att de tidigare kommit i kontakt med asiaten och Hongkong-influensan. Vi vet också att barn inte drabbats av tidigare influensaepidemier på samma vis som vuxna, säger Christer Liedgren.Enligt Smittskyddsinstitutets beräkningar kommer det tillstöta allvarligare komplikationer i tre fall av 1000 smittade. - Om 20-50 procent av befolkningen insjuknar, så kommer det vara många människor som också blir allvarligt sjuka. Det bästa vore om vi kunde vaccinera hela befolkningen innan pandemin når sin topp, säger Christer Liedgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om