Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

120 jobb hotas

120 arbetstillfällen på det stora tvätteriet Tvno Textilservice i Norrköping är hotade. Den slutsatsen kan man dra sedan Gunnar Ståhlberg, ordförande i Landstingsnätverket för upphandling, till Sveriges Radio sagt att landstingen bör titta på möjligheterna att flytta en del inköp och tvättning utomlands, exempelvis till Polen och de baltiska staterna.

Tvno Textilservice i Norrköping har 120 anställda och om Gunnar Ståhlberg, ordförande i Landstingsnätverket för upphandling, får gehör för sina tankegången kan jobben vara i fara.                                                                                     FOTO: NICLAS SANDBERG

Tvno Textilservice i Norrköping har 120 anställda och om Gunnar Ståhlberg, ordförande i Landstingsnätverket för upphandling, får gehör för sina tankegången kan jobben vara i fara. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-06-04 06:00
- Vi vet om de här funderingarna och har redan haft uppe frågan på styrelsenivå, säger Björn Åkerlind, chef för tvätten i Norrköping.
- Och vi är helt på det klara med att man inte ska negligera sådana här funderingar, eftersom många svenska företag redan idag flyttat inköp och service utomlands.
- Och när det gäller en sån sak som textilen, kommer vi ju ihåg att Norrköpings textilindustri försvann till bland annat Portugal där lönerna var billigare. Därefter flyttades textilindustrin till de baltiska staterna och nu är även de för dyra och då har man flyttat textilproduktionen till Kina.
- Men vi är också medvetna om att, när det gäller tvätten, finns det stora fördelar för landstingen i Östergötlands och Jönköpings län, som också äger oss tillsammans med Norrköpings kommun, att fortsätta tvätta hos oss.
- Bland annat tidsvinsten, som gör att man inte behöver köpa in lika stora mängder kläder, sänglinne med mera, som om man skulle transportera tvätten utomlands. Kontakterna mellan oss och våra kunder är säkerligen också en fördel, jämfört med om man skulle köra tvätten till exempelvis Estland.

<B>+ Men ni tvättar även åt privata kunder förutom landstingen?</B>
- Ja, men det är så att lanstingens del av vår totala tvättning är 95 procent, så skulle de flytta tvättningen utomlands kommer inte vi att finnas kvar längre. Så är situationen.
Industrifacket, som organiserar 2.500 anställda på tvätterier runt om i landet, är starkt kritiska till planerna att skicka sjukhustvätt utomlands:
- Såväl borgerliga som socialdemokratiska politiker har länge talat om den industriella tillväxtens betydelse, inte minst för att trygga vård och omsorg. Men om man flyttar tvätten utomlands, slår landstingen undan benen för denna tillväxt, anser förbundsordföranden Leif Ohlsson.
- På de svenska tvätterierna är en stor majoritet av de anställda kvinnor och invandrare. De gör med sitt arbete en viktig insats för att landstingen ska ha rena och hygieniska textilier. De är sedan med och betalar vård och omsorg via skattsedeln.
- Som tack får de budskapet att landstingen vill tvätta utomlands i framtiden. Det är helt fel, menar Leif Ohlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!