Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

118 118 - där får du svar på det mesta

NORRKÖPING
Här är arbetsplatsen där alla pratar i munnen på varandra och där ingen lyssnar på sina arbetskamrater. Men den som ringer hit kan få svar på det mesta. Allt från hur många ägg det ska vara i pannkakssmeten till vad statsministern har för telefonnummer. Slå bara 118 118.
Varje år ringer svenskarna 53 miljoner samtal hit.

Veronica Karlsson är timanställd hos 118 118. Ett perfekt extraknäck när man pluggar på Campus. Tack vare det har hon sluppit ta studielån.
FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Veronica Karlsson är timanställd hos 118 118. Ett perfekt extraknäck när man pluggar på Campus. Tack vare det har hon sluppit ta studielån. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Foto:

Norrköping2002-07-29 00:00
En gång ringde en ung kille till 118 118 och ville ha Alice Bahs hemtelefonnummer. Men hon hade hemligt nummer och fanns inte i registret. "Synd", tyckte killen och berättade att han hittat hennes plånbok.
En stund senare ringde en tjej och sökte ett telefonnummer för att spärra sina bankkort. Telefonisten kände igen rösten. "Är det inte Alice Bah?" undrade han. Jo, det var det. "Du, jag vet var du kan hämta din plånbok. Den är på Statoil-macken."
En alldeles sann historia intygar Gustav Liljenström som arbetar på 118 118 i Norrköping.
- Ett jättebra jobb, tycker han. Omväxlande. Inget samtal är det andra likt.

<b>Finns på 13 ställen</b>
118 118 finns på 13 olika ställen i Sverige. Och det är inte säkert att en Norrköpingsbo som slår 118 118 hamnar hos nummerupplysningen i Norrköping.
- Ditt samtal kopplas till första lediga telefonist, berättar Elisabeth Andersson, som tillsammans med Jill Ågren är coach i Norrköping.
Att vara telefonist hos 118 118 är ett stressigt jobb. Samtalen avlöser varandra.
- Våra telefonister är duktiga och stresståliga, säger Elisabeth Andersson.
I deras dataregister finns elva miljoner telefonnummer.
- Att lära sig söka är inte det enklaste, berättar Jill Ågren. Man måste vara duktig på att stava, både på svenska och engelska. Många företagsnamn är ju på engelska nu för tiden.
För telefonisterna handlar det inte bara om att så snabbt som möjligt få fram ett telefonnummer.
- Nej, det handlar väldigt mycket om förmågan att ta kunderna, säger Jill Ågren. En telefonist får inte vara för blyg. Han eller hon måste kunna prata med kunden. Det är viktigt för att få frm rätt information. Ofta får man ju leta tillsammans med kunden. Det är lite av ett detektivarbete. Och det kräver också att telefonisten är allmänbildad.
Att jobba på 118 118 är en bra skola.
- Jag har blivit jätteduktig på geografi, säger Gustav Liljenström.

<b>Pratar samtidigt</b>
I Norrköping arbetar 150 telefonister. Som mest arbetar 80 samtidigt i ett stort öppet kontorslandskap. De sitter eller står vid sina datorer med headset på huvudet.
- Man störs inte av varandra, säger Elisabeth Andersson. Vi har arbetat mycket med miljön. I taket sitter plattor som är ljudabsorberande och även de konstgjorda häckarna mellan borden tar upp ljud.
Vissa dagar och helger ringer det mer än annars.
- När det är lönehelg ringer det mycket, säger Jill Ågren. Då vill folk ha telefonnummer till restauranger och taxi. Vid jul ringer många och vill ha både telefonnummer och adresser. Och den 11 september förra året blev vi helt nerringda.
De flesta som ringer är trevliga.
- Men det är klart, säger Gustav Liljenström. Ibland på lördagkvällar är det lite olika med det. Faktiskt upplevde jag mest i början att folk var otrevliga och stressade. Men det var ju för att jag själv var osäker på jobbet. Det är en vanesak. Nu är jag van att föra en dialog under tiden jag letar efter numret. Då tycker inte folk att det tar så lång tid.

<b>För den vilsne</b>
118 118 utökar hela tiden sina tjänster.
- Nu kan vi till exempel skicka telefonnummer och adresser på SMS till kunden, berättar Gustav Liljenström.
Vid ett bord sitter Kerstin Österlund. Till henne kan man bli kopplad om man gått vilse. Det kallas kartservice.
- Vi har inte gått ut med den här tjänsten, säger Jill Ågren. Den finns bara här i Norrköping än så länge.
Kerstin Österlunds telefon ringer.
- 118 118 Kartinfot, svarar hon.
Det är en dam som befinner sig på Centralstationen i Göteborg. Hon har två adresser och vill veta vilken som ligger närmast stationen.
Kerstin knappar på sin dator och får fram vägarna och avståndet.
- En del ringer och vill ha vägbeskrivning, berättar hon. Då kan jag antingen guida dem under tiden de åker eller skicka SMS med vägbeskrivning. Jag kan också mejla en beskrivning. Och jag kan tipsa om olika restauranger och biografer.
På 118 118 får man svar på det mesta. Och hur var det nu med pannkakssmeten?
- Jo då, säger Elisabeth Andersson. Det kan vi allt svara på också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om