Senast häromdagen var det, enligt vad Folkbladet fått veta, just en sådan dag för Norrköpings del.
– Folk kan ringa oss för att de som berusade blivit utkastade från krogen. Nu vill de ha hjälp från polisen med att komma in igen. Sedan finns det också krogar, som vill ha hjälp med att bli av med någon gäst, säger Klarström.
Kan det då rentav månne röra sig om samme gäst, och om denne ska ut eller in? Ingetdera är ju något för 112, och stolliga samtal som dessa kan ju lätt ses från den komiska sidan.
Men på 112 ska det handla om allvar, verkligt allvar. Numret ska bara användas ´”vid akuta nödsituationer där det föreligger fara för liv, egendom och miljö”.
– 40 procent onödiga samtal är inte så illa ändå, för några år sedan var det omvänt. Sverige är också bland de bästa länderna i världen, när det gäller respekt för nödnumret, säger presstalesmannen.
Samtalen brukar öka i samband med större fotbollsmatcher, då folk kan bli oroliga i bråk och stök som uppstår. Fler samtal än vanligt kan det också bli vid lönehelger, liksom vid några av de större helgerna.
Somliga verkar kunna ringa 112 om precis vad som helst.
– Någon kan vilja ha hjälp med transport, ”för jag har inte pengar till taxi”. En annan kan vilja bli kopplad till sin mamma, ”för jag har inget kvar på kontantkortet”. Och någon har fått bensinstopp på motorvägen och vill, att vi kommer och hjälper dem.
– Våra telefonister får också frågor om allt möjligt. När går nästa tåg till Stockholm, kan någon vilja veta. En del är förstås lite tragiska, de kanske ringer oss för att de inte har någon annan att ringa till.
Men när någon ringer och meddelar, att ”Jag är så jävla full, kan ni bara tala om för mig vilken dag det är?”, då kan måttet ju utan vidare kännas rågat.
Folkbladet: – Det här visar väl i alla fall, att 112 är ett telefonnummer som är lätt att komma ihåg.
– Ja, det är nog det mest kända telefonnumret i hela Sverige.
– Vi och några andra länder har enbart 112 som nödnummer. Men många andra länder har också parallella nummer, bland annat till organisationer, säger Anders Klarström.
Desto viktigare då, att 112 används till just det som det är avsett för. Men i dagsläget är det alltså inte mer än 60 procent av de inringande, som gör rätt.