Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

1100 unga utan jobb

Idag är över tusen ungdomar i Norrköpings kommun arbetslösa och siffran stiger. Sara på arbetsförmedlingen förklarar att jobben antagligen kommer fortsätta minska och Sanna och Linus, som båda är arbetslösa, berättar över en lunch om känslorna och de ekonomiska problemen.

NORRKÖPING2009-12-11 09:40

Jag träffar Sanna Johansson och Linus Winberg på ett café mitt i rusningen, vi börjar prata lite och kommer sakta men säkert in på huvudämnet. Medan vi äter vår mat så berättar de om deras försök att få ett jobb. Linus har varit arbetslös sedan augusti i år då hans sommarjobb tog slut, och Sanna har inte lyckats få något jobb sedan hon tog studenten i juni.
– Visst söker jag jobb, men det känns ganska hopplöst när man vet att det inte finns några jobb lediga, säger Sanna.
Linus är inskriven på Arbetsförmedlingen och går på möte ungefär en gång i veckan. Sanna är inne på Arbetsförmedlingens hemsida dagligen och letar efter jobb.

Behöver mer praktik i skolan
Både Linus och Sanna är 19 år gamla och tog studenten i år. De gick båda samhällsinriktade linjer, dock i olika skolor, och har därmed aldrig haft praktik under gymnasiet.
– Den senaste gången jag var ute i arbetsmarknaden var när jag praoade två veckor i nian, säger Sanna.
Många andra program som är mer inriktade på ett speciellt ämne, gärna praktiska linjer, har praktik under flera veckor varje läsår. Detta är viktigt då man får en fot in i arbetslivet och man får erfarenhet, något som många jobb kräver idag. Jobben idag baseras inte endast på utbildning, utan erfarenheter sen innan har också stor betydelse. Genom praktik kan man även testa på olika jobb och därmed kunna avgöra vad man vill arbeta med i framtiden.
– Allt blir som en ond cirkel. Eftersom de flesta jobb tittar på arbetslivserfarenheterna så får vissa inte jobb. Och därmed kan de inte få någon erfarenhet. Den enda chansen en oerfaren person har är i princip kontakter, säger Linus.
Sanna håller med och förklarar hur hon den senaste tiden får pengar av sin mamma när hon behöver. Middagar med kompisarna och andra roligheter är saker man får hoppa över. Under skoltiden är man van att ha rutiner att följa - man går upp, går till skolan och träffar vänner eller pluggar på fritiden. Matvanorna är också rutinmässiga och man har ett strukturerat liv. När man är arbetslös har man inget att vakna till, vilket leder till att man sover länge och det blir lätt att man vänder på dygnet. Det kan vara påfrestande i längden, på många sätt. Livet som arbetslös är tråkigt och långdraget.
– Man mår dåligt. Allt kostar ju idag. Även fast man bara kanske ska hem till en kompis och se film så kostar det att ta sig dit.
Linus har fortfarande kvar sparade pengar ifrån hans sommarjobb i somras. Det är det han lever på just nu, och jag frågar dem vad de har för planer framöver.
– Att åka till Norge och jobba är ju ett alternativ, men det är inte alla som vill lämna sin familj och vänner här hemma. Någon enstaka kurs funderar jag också på att läsa.
Att ta körkort nu, om man inte redan har det, är en mycket bra idé då många jobb kräver det. Sanna har inget körkort men vill gärna ta, men då är pengaproblemet där igen.
– Det kostar ju flera tusen, och det är svårt att spara till när man inte har någon inkomst.

År 2011 vänder det
Jag träffade Sara Gernandt som arbetar som Arbetsförmedlare för ungdomar på Arbetsförmedlingen här i Norrköping. Hon berättar att idag har de ungefär 1100 anmälda arbetslösa ungdomar i åldrarna 18-24, alltså 8,7 procent av alla ungdomar i Norrköpings kommun, vilket är en stigning från förra året. Jobben kommer antagligen att minska, men samtidigt kommer antalet varsel att minska också.
– År 2011 kommer det förhoppningsvis vända. Till dess är det jättebra för ungdomar att utbilda sig och ta körkort. Det är bra att vara rustad tills lågkonjunkturen vänder, uppmanar Sara.
Man kan vända sig till Arbetsförmedlingen när man vill ha hjälp med att skaffa jobb. Man skriver in sig på internet och får komma på ett möte där man går igenom jobbmöjligheter och till exempel eventuella utbildningar. Det finns även resurser som bland annat CV-hörna och arbetspraktik. Under första mötet försöker man strukturera upp målen den arbetssökande har, så man kan gå vidare med exempelvis utbildningar, praktik eller coachning. Därefter följer ett antal möten man går på några gånger i månaden. 
Jag pratade med Sanna och Linus om det här med CV, och känslan jag får är att det är svårt att skriva ett CV som sticker ut.
– Alla skriver samma sak på ett CV, till exempel att man är trevlig och social. Det är ju ingen som skriver att man är tystlåten och blyg. Samma sak gäller pengafrågan, det är nog inte många som skriver att man vill ha ett jobb på grund av pengarna, även fast det egentligen är det alla vill.

Ingen information ifrån skolorna
Varken Linus eller Sanna har fått någon information ifrån deras gymnasieskolor angående arbetsförmedlingen eller liknande. Även jag visste inte hälften av det Sara berättade för mig när jag träffade henne. Något som är bra att veta om Arbetsförmedlingen är att det är helt kostadsfritt och att alla har rätt att skriva in sig om man är över 16 år. Det är även så att ungdomar prioriteras, dels för att det är hög arbetslöshet och för att arbetsgivare ofta frågar efter ungdomar. Arbetsförmedlingen arbetar också med utlandsjobb, de har seminarier regelbundet samt Öppet hus varje fredag. All information finns att hämta på deras hemsida.
I september varje år görs en statistisk mätning på hur många som har fått jobb genom arbetsförmedlingen, detta år fick 2100 personer jobb. Det finns alltså jobb att få, det kommer dock bli mindre men snart hoppas vi att vinden vänder. Frågan är hur man som oerfaren ungdom ska kunna få ett jobb när man inte har något på sin meritlista.
– Det känns inte så kul att skriva att man senast var ute i arbetslivet år 2006, och då praoade man i en butik några dagar. Det känns inte att man har så mycket att komma med då, säger Sanna.
Linus håller med och avslutar intervjun med att säga;
– Det finns tusentals jobb som man skulle klara av, om man bara fick en chans.

Att skriva ett bra CV
När man söker jobb är viktigt, det är det första intrycket din eventuella framtida arbetsgivare kommer få av dig. Sara Gernandt på Arbetsförmedlingen förklarar vad som bör finnas med;
– Ett CV ska tala om vem du är och vad du vill. Det ska helst fyllas på ett papper där du har med din meritförteckning. Där ingår praktik, jobb och erfarenheter och vad du är bra på. Även ett Personligt brev ska finnas med där du beskriver dig själv och exempelvis vad dina fritidsintressen är.
Hur är det nu med foto på sig själv egentligen, ska man ha med det i ett CV eller inte?
– Det är helt omöjligt att svara på eftersom det är olika beroende på vilket jobb man söker. Man får helt enkelt gå på magkänslan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om