110 fast anställda sägs upp och 85 vikarier måste sluta
110 undersköterskor sägs upp och 85 anställda får inte sina vikariat förlängda när Landstinget i Östergötland sparar. Av dem arbetar 60 i Norrköping.- Det är många trotjänare i landstinget som måste gå, säger personaldirektör Agneta Westerdahl.
Drygt 300 varslades, men nu blir det bara 110 som får sin uppsägning. Samtidigt får 85 vikarier inte sina kontrakt förlängda. Steen Ekdahl, centrumchef på Vrinnevisjukhuset, kan ännu inte säga vilka jobb som försvinner. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Av de 110 personer som sägs upp finns cirka 50 i västra länsdelen (Motala) och 60 i östra länsdelen, där Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Finspång ingår, meddelar landstinget i ett pressmeddelande.
Sist in - först ut
- Det blir de med kortast anställningstid som får gå. Jag vill inte binda mig vid siffran 60 personer eftersom det ännu inte är bestämt. Inte heller var jobb försvinner kan vi säga helt klart ännu. Vi måste se till budgetarna i de olika verksamheterna, säger Steen Ekdahl, centrumchef.
- Naturligtvis är det en stor oro på Vrinnevisjukhuset. För alla som kan bli av med jobbet är det en personlig tragik, säger Steen Ekdahl.
Huvudsakligen är det undersköterskor som sägs upp, eftersom läkarnas och sjuksköterskornas rörlighet är större. Sedan september månad 2003 har till exempel 63 läkare sagt upp sig, inte förnyat sina vikariat eller tagit tjänstledigt.
- Den naturliga omsättningen är så stor att vi inte behöver säga upp läkare, säger Agneta Westerdahl. Vad gäller sjuksköterskorna så kan de omplaceras, då det fortfarande finns viss brist, särskilt vad gäller specialistutbildade sjuksköterskor.
Dessutom lämnar cirka 200 personer sin tjänst genom naturlig avgång, särskild pension eller avgångsvederlag, meddelar landstinget.
I Linköping sker neddragning genom att 85 vikariat upphör. Endast enstaka personer får särskild pension och avgångsvederlag, som nästan uteslutande riktas mot Motala och Norrköping.
Bakgrunden till skillnaden är att Norrköping och Motala har löst personalförsörjningen genom personalpooler med fasta medarbetare, men Linköping genom vanliga vikariat.
Administrativ personal får gå
Enligt landstingsledningen kommer de planerade neddragningarna senare under året också att beröra administrativ personal. Men östra länsdelen har redan reducerat den administrativa personalen genom att inte förlänga vikariat.
- Vi vet att den vårdnära administrationen, det vill säga läkarsekreterarna, inte kommer att påverkas. Vi har anställt läkarsekreterare igen i landstinget och satsat mycket på kompetensutveckling och vill inte störa den processen, säger Westerdahl. Däremot kommer en tioprocentig kostnadsreducering att riktas mot övriga administratörer.
I slutet av februari kommer samtliga medarbetare som befinner sig i riskzonen att få besked om uppsägningarna.