Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

10?15 miljoner kr sparas när kommundelsnämnderna spolas

NORRKÖPING
10-15 milj kr ska sparas genom att kommundelsnämnderna slopas, enligt kommunstyrelsens kontors rykande färska beräkning.
Också humanistiska nämnden, omsorgsnämnden och produktionsutskottet ska bort.
Så lyder beslutsförslaget till kommunstyrelsen, när nu socialdemokraterna till slut satt ner foten.

Norrköping2001-12-05 00:00
Nu går det undan. Sent i måndags kväll beslöt Arbetarekommunens repskap med knapp majoritet, att kommundelsnämnderna ska bort från och med år 2003.
Redan på tisdagen bakades så dessa nya direktiv in i beslutsunderlaget till kommunstyrelsen. Som då är den socialdemokratiska kommunledningens linje, och förslag till beslut.
Nio kommundelskanslier med tillsammans ca 90 anställda ska därmed upplösas. Hur den nya organisationen blir, och hurpass centraliserad, det ska nu utredas.
Många av kommundelarnas tjänstemän kan räkna med att ha sina sysslor kvar, om än i annan organisatorisk ram. Andra tjänster bör kunna rationaliseras. Men alla har kvar sin anställning i kommunen, ingen sägs upp. Det garanterar kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson, likaväl som kommundirektör Björn Johansson.
För den ekonomiska sidan av saken finns nu nya beräkningar. Med slopade kommundelsnämnder försvinner både politiker och tjänster. På politiker beräknas man spara 7,5 milj kr, på tjänster 8,5 milj, på att lämna lokaler 1,5-2 milj kr.
Å andra sidan kostar det då en del med geografiska utskott under kommunfullmäktige, utvecklade medborgarkontor och vad det nu kan bli. Nettobesparingen beräknas då bli 10-15 milj kr årligen.
De slopade nämnderna ska ersättas med verksamhetsnämnder - för skola, åldringsvård etc. Vilka dessa mer exakt blir återstår också att komma fram till. Dock ska miljö- och stadsplaneringsnämnden behållas.

<b>Utvecklad demokrati?</b>
Socialdemokraterna har sagt sig eftersträva en utveckling av den lokala demokratin. Hur den ska gå till preciseras dock inte. Utifrån demokratiutskottets tankegångar ska man "utarbeta förslag till former för det lokala demokratiarbetet", mer än så sägs inte.
Här ingår alltså idéer om geografiska utskott under kommunfullmäktige. Men inget bestämt utsägs, och här måste då också socialdemokraterna ha andra partier med sig.
Som motivering för förändringarna anges, att kommunens organisation är krånglig och otydlig vilket då helhetssyn och långsiktighet blir lidande av. Det blir effektivare och bättre med verksamhetsnämnder.

<b>Ekonomiska problem</b>
Centralt för den nya organisation är ett antal idéer om att stärka kommunfullmäktiges roll, som vi tidigare redogjort för och som vi även återkommer till.
Beslutsförslaget från kommunstyrelsens kontor innehåller också ett övergripande kommunekonomiskt perspektiv. Det ekonomiska läget förblir problematiskt framöver, med stora årliga rationaliseringsbehov. Ovanpå detta väntas också konjunkturen försämras.
För en ekonomi i balans krävs en organisatorisk lösning, "som underlättar en framgångsrik och långsiktig ekonomi- och verksamhetsstyrning".
Närmast ska frågan upp på kommunstyrelsen, sedan avgör kommunfullmäktige den 19 december. Utgången är dock given, kommundelsnämnderna kommer att avskaffas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om