Perioden inför nyår har en tendens att bli hektisk för polisen.
Bara det senaste dygnet har ungefär 100 ärenden om höga smällar noterats i regionen, varav cirka 15 stycken i Norrköping. Ingen misstänks dock för att ha begått något brott i samband med detta.
– Det där tar resurser från oss. Tyvärr är det sällan som vi har möjlighet att lagföra någon utan de brukar smälla en stund sedan när vi närmar oss är de alerta och försvinner därifrån, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.
– Det som kan hända när vi rycker ut är att vi hittar och tar hand om smällare som de lämnar från sig. För något annat utfall måste vi i princip ta dem på bar gärning.
Huruvida polisen rycker ut på ett ärende gällande fyrverkerier eller smällare avgörs från fall till fall, berättar han.
– Det brukar vi försöka göra. Till exempel kastades det under måndagskvällen smällare mot passerade bilar vid Hagaskolan i Norrköping. Vi åkte dit två gånger under kvällen och tittade men då var de borta.
Just smällare, alltså fyrverkerier som bara har som syfte att föra så mycket oväsen som möjligt, är förbjudna i Sverige sedan flera år tillbaka. Enligt Thomas Agnevik är det dock vanligt att dessa beställs via internet från andra länder.
– De allra kraftigaste av dessa kallas för bangers. De låter något oerhört mycket och lämnar bara ifrån sig ett litet dammoln om de sprängs i det fria.
– Däremot om de sprängs i ett utrymme eller om man kastar dem på någon så att de sprängs intill kroppen kan de orsaka sprängverkan och allvarliga skador.
När det gäller andra fyrverkerier är det 18 årsgräns som gäller och i vissa fall finns det även lokala föreskrifter för var man får smälla. Man kan även behöva tillstånd från polisen.
Den senaste tidens smällande verkar det dock vara barn, 10-12 år gamla, som ligger bakom.
– Tyvärr är det vanligt att vissa som har åldern inne överlåter fyrverkerier till yngre personer. De här ungdomarna har i vissa fall inget omdöme överhuvudtaget och förstår inte konsekvenserna av sitt handlande.
– Försöker man träffa personer, bilar eller byggnader kan det resultera i brottbalksbrott som till exempel försök till grov misshandel, försök till grov skadegörelse och i vissa fall till och med försök till mordbrand, säger Thomas Agnevik