100 nya tjänster till förskolan
Förskolan i Norrköping får resurser motsvarande 100 tjänster på två år. - Nu är det förskolans tur, säger kommunalrådet Li Teske (s).
Förskolan är en viktig byggsten i det livslånga lärandet, menar kommunalrådet Li Teske (s) och riksdagsledamoten Louise Malmström (s) som presenterar en ekonomisk satsning på förskolan i Norrköping, med statliga och kommunala pengar. Jovan, tre år, på Flagglinans förskola begrundar bygget. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Tillsammans ger det förskolorna i Norrköping motsvarande 100 tjänster på två år.
- Vi har inte riktigt mäktat med förskolan tidigare, säger kommunalrådet Li Teske som är glad över att kunna presentera den nya satsningen.
- Det har varit väldigt fokuserat på skolan de senaste åren. Nu är det förskolans tur.
Mindre barngrupper
Pengarna kan utöver nyanställningar också användas till kompetensutveckling eller till att deltider kan förvandlas till heltider, något som kommunen tillsammans med Kommunal arbetat för.
Tanken är att höja kvaliteten i förskolan och att få in fler vuxna i verksamheten.
- En effekt kan bli mindre barngrupper. Vi har i Norrköping 5,9 barn per heltidsanställd. I landet ligger snittet på 5,3. Det kommer vi ner på i och med de nya pengarna, säger Li Teske.
Barn- och ungdomsnämnden behandlar i dagarna ett nytt program, "Det livslånga lärandet", som ska tas i kommunfullmäktige i december. Ett av målen där är mindre barngrupper och ett ökat inflytande för föräldrar. Trygga barn på förskolan ger effekter längre fram i skolan, menar Li Teske.
Mångkulturell förskola
Riksdagsledamoten Louise Malmström (s) från Norrköping sitter i utbildningsutskottet och har varit med om att arbeta fram förskolepropositionen. Hon lyfter fram målet att skapa en mångkulturell och jämställd förskola, med genusperspektiv. Något man bör ta hänsyn till vid nyanställningar, menar hon och berättar att hon samma förmiddag besökt en utbildning på Marieborg där elever med invandrarbakgrund utbildas för arbete inom förskolan.
Förskolan blir en egen skolform, med kvalitetsredovisningar, högre krav på ledning och utbildad personal.
- Barn ska fortfarande vara barn, förskolans särart ska inte förändras, säger Louise Malmström.
Susanne Lagercrantz, förskolechef på Flagglinan i Norrköping, en mångkulturell innerstadsförskola, är glad över beskedet om satsningen på förskolorna.
- Det känns positivt, säger hon. Vi har haft det tufft några år.
Hon hoppas kunna gå ned från 20 barn på tre vuxna i varje grupp till 17-18 barn, en mer lagom nivå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!