Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

100 broderientusiaster invaderar Norrköping

Att brodera är normalt en lugn och avkopplande sysselsättning. Men lugnt blir det knappast i helgen, för lokalgruppen Norrköping-Linköpings medlemmar i Täcklebo Broderiakademi, som ska arrangera ett riksmöte för likasinnade:

Laddar för riksmöte i Norrköping med andra broderientusiaster gör från vänster Ingrid Tensmyr, Lillemor Johansson och Kerstin Sapire, framför några av bidragen i broderitävlingen på Stadsmuseet.
Foto: Janne Forsby (011-200 464)
janne.forsby@folkbladet.se

Laddar för riksmöte i Norrköping med andra broderientusiaster gör från vänster Ingrid Tensmyr, Lillemor Johansson och Kerstin Sapire, framför några av bidragen i broderitävlingen på Stadsmuseet. Foto: Janne Forsby (011-200 464) janne.forsby@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-10-12 06:00
- Det kommer över 100 medlemmar från hela Sverige och det blir föreläsningar, tävlingar, guidningar i Industrilandskapet och givetvis också ett årsmöte, berättar Lillemor Johansson.
- Och vi kommer att få besök av kommunfullmäktiges ordförande Irene Lindén under riksmötet, som bland annat sponsras av Norrköpings kommun.

Första gången
- Vi har ett riksmöte varje år och nu är det för första gången här i Norrköping och det är vi mycket glada för. Inte minst för att Stadsmuseet just nu ha en stor broderiutställning, kallad "Tusen nålstick", där vi i broderiakademin finns med. Bland annat med en tävling, guldnålstävlingen, där både våra medlemmar och allmänheten kan rösta på det broderi de tycker är finast, säger Lillemor Johansson.
- Och den som vinner medlemsomröstningen får vår eftertraktade guldnål i pris och tvåan en silvernål. Dessutom röstar allmänheten också fram en vinnare bland samma tävlingsbidrag och vi får väl se om det blir samma vinnare där eller inte.
- Här kan vi poängtera att det är både riktiga proffs och nybörjare som är med i tävlingen, så kvaliteten på tävlingsbidragen varierar mycket, precis som vi vill att det ska vara, eftersom vår broderiakademi är till för alla.
- Och inte bara kvaliteten på tavlorna varierar, tillägger Ingrid Tensmyr i föreningen, utan även materialet där man kan hitta allt från den billigaste plastpåsen och till dyrbar guldtråd. Och det är precis som vi vill ha det och visa att man i princip kan använda nästan allt när man broderar.
- När det gäller utställningen på Stadsmuseet, säger Kerstin Sapire i föreningen, kan vi nämna att den kompletteras med den unika brudpällen, brudtäcket, från Östra Stenby kyrka under den kommande helgen och det tillskottet är vi mycket glada åt.
Täcklebo Broderakademi har som främsta mål att främja broderiet som konstnärligt uttrycksmedel, att öka medvetenheten om broderiets gamla traditioner samt att ge möjlighet till vidareutveckling och synliggöra broderiet via utställningar. Man har också många medlemmar över hela Sverige:

800 medlemmar
- Totalt räknar vi med drygt 800 medlemmar varv cirka 70 i vår lokalavdelning i Norrköping och Linköping, berättar Kerstin Sapire.
- Vi har fyra gemensamma träffar per termin och däremellan extra arrangemang som olika medlemmar ordnar.
Broderiakademin bildades 1993 av konstnären Elsa Agelli vid en broderikurs i Täcklebo i norra Bohuslän och sedan dess har verksamheten växt rejält under åren.

<B>+ Vad är det bästa med att brodera?</B>
- Man brukar säga att det handlar om långsamhetens lov. Att brodera får ta den tid det tar och under tiden hinner man samla sina tankar, säger Kerstin Sapire. Och mitt i allt detta är det givetvis underbart att få skapa olika broderier.
När det gäller den pågående utställningen på Stadsmuseet, pågår den ända till den 30 oktober.
- Inklusive två workshops som arrangeras tillsammans med Folkuniversitetet, säger Lillemor Johansson, som själv håller i ett om att brodera med knappar den 22 oktober innan workshopsserien avslutas den 29 oktober med ett om återbruk, från örngott till blus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om