Som ett av flera misstag, när S-regeringen tog beslutet om kommunaliseringen år 1990, pekar Lewin ut det faktum att det genomdrevs mot inte bara oppositionens utan även lärarfackens protester.
"Att genomföra en reform under motstånd från dem som ska verkställa den bäddar för ett implementeringsmisslyckande", skrev Lewin på måndagens DN debatt.
– Vi var rädda för att läraryrkets status skulle sjunka, att likvärdigheten skulle utarmas och att kommunerna inte hade beredskap för att ta över huvudmannaskapet. Allt det där besannades också, säger Miia Austa.
– Därför har vi nu med åren allt mer krävt, att staten ska ta ett totalt ansvar för skolan. Som det nu är befinner sig skolan någonstans mitt emellan.
Delegerats ut– I Norrköping läggs alldeles för lite pengar på skolan. Och egentligen ska ansvaret ju här ligga på kommunstyrelsen, men i stället har man delegerat ut det till nämnder.
Att staten nu skulle agera genom att komma med fler pekpinnar till kommunerna om skolan, det tror hon inte på.
– Kommunerna klarar ju inte ens av dagens pekpinnar. Hur skulle de då kunna klara av ännu fler? Nej, staten måste ta över också det ekonomiska ansvaret för skolan, säger Miia Austa..