- Vi tvingas knuffa ut folk på gatan <I>Missbrukare allt mer i kläm mellan polis och vård</I>
NORRKÖPINGAlkoholisterna i Norrköping blir allt fler och sjukare. Men samhället saknar resurser och tvist mellan polis och tillnyktringsenheten (TNE) sätter missbrukarna på gatan. Polisen ser detta som ett stort problem och har överbelagda fylleceller men TNE tycker inte att det är något problem.
Polisen har idag sex så kallade fylleceller men efter årskiftet kommer det bara att finnas tre kvar. "Vi får placera flera i samma fyllecell eller så får någon gå härifrån innan den tillnyktrat", berättar Lars Bergh. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Det känns när man mer eller mindre måste knuffa ut någon på gatan när man vet att den varken har hem eller rum att gå till och många vill ju inte lämna våra lokaler, berättar Lars Bergh, stationsbefäl på polisen i Norrköping
<b>"Såg hur nedgångna de blev"</b>
Tillnyktringsenheten på Vrinnevisjukhuset har bara öppet från tisdag till och med fredag vilket resulterar i att många av alkoholisterna inte har någonstans att ta vägen.
- Bara under sommaren såg vi hur nedgångna de blev, berättar Lars Bergh.
I somras hade TNE stängt under två månader och alkoholisterna hänvisades till Linköping. Redan då var det problem menar polisen i Norrköping.
- Vi har absolut ingen möjlighet att skjutsa dem till Linköpings TNE och vi har inte alltid plats för dem här hos oss, berättar Lars Bergh, stationsbefäl på polisen i Norrköping.
- Hos oss får de komma in smutsiga och dana och ligga i sitt eget kiss, vi kan inte göra mycket mer men när TNE har öppet blir de omvårdade, tvättade och får sina kläder maskintvättade. Det är skillnad, fortsätter han.
<b>Från sex till tre fylleceller</b>
Idag har man sex stycken så kallade fylleceller hos polisen i Norrköping men efter årsskiftet kommer dessa att minska till tre. Den trängda situationen hos Kriminalvården gör att de kommer att hyra flertalet arrester till häktade.
Detta innebär att fyllecellerna görs om till rum med bland annat sängar och tv och på så sätt blir de oåtkomliga för de som tas in för LOB, Lagen om omhändertagande av berusade personer. En lag som egentligen berör sjukvården och inte polisen men i dagsläget är det polisen som får ta hand om de som är för bråkiga.
Bengt Svedenberg, verksamhetschef för beroendeenheten och föreståndare på TNE på Vrinnevisjukhuset i Norrköping anser inte att dagens situation för alkoholisterna är något problem.
- Det är inte meningen att polisen ska skjutsa alkoholister till TNE i Linköping när vi har stängt här. Då finns våran beroendejour och de ska ta hand om de som inte är våldsamma, förklarar han och kan inte förstå att polisen i Norrköping tycker att det är något problem.
Men flera poliser som Folkbladet pratat med blir upprörda över Bengt Svedenbergs ord.
- Lördagen den 30 oktober hade vi 15 personer som vi ville lämna men alla var enligt beroendejouren för bråkiga. De tog inte emot några, säger Curt-Gösta Nilsson, stationsbefäl på polisen i Norrköping, upprört.
<b>"Försvårar annat arbete"</b>
Länspolismästare Lars Engström är också medveten om situationen i Norrköping.
- Det är inte vår uppgift att ta hand om berusade personer men det tvingas norrköpingspolisen till idag och det försvårar annat arbete. Det är dessutom uppenbart att TNE kommer att centraliseras till Linköping, ett förslag som bland annat Bengt Svedenberg står bakom, förklarar han och är irriterad över att inte polisen tillfrågats.
Situationen för alkoholisterna i Norrköping kommer inte att bli bättre utan sannolikt ännu sämre. Inget TNE och färre fylleceller hos polisen resulterar i fler alkoholister på gatorna och i centrum.
- Orsaken är främst de sociala nedskärningarna och det kommer alla att märka av men främst alkoholisterna som bara mår psykiskt och fysiskt sämre, konstaterar Lars Bergh, stationsbefäl hos polisen i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!