Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

- Vi har varken tid eller rätt kunskap

- Vi har varken tid eller rätt kunskap för att ta hand om kirurgpatienter nattetid.
Det säger de 22 anställda medicinläkarna på Vrinnevisjukhuset.
- Jag skulle inte vilja bli sydd av någon av mina kollegor. Många av oss har inte tagit hand om sådana skador på tiotals år, förklarar Bo Berggren, medicinläkare på Vrinnevisjukhuset.

Att medicinjouren ska ta hand om lättare sårskador eller frakturer är inte genomförbart med dagens resurser och kunskaper. "Redan idag är vi tungt belastade med vårt eget arbete, det finns inte tid över för att göra utredningar av misshandelsfall och ta hand om deras skador. Dessutom besitter inte vi de kunskaperna som krävs", förklarar Örjan Gertow och Bo Berggren, medicinläkare.
FOTO: JANNE FORSBY

Att medicinjouren ska ta hand om lättare sårskador eller frakturer är inte genomförbart med dagens resurser och kunskaper. "Redan idag är vi tungt belastade med vårt eget arbete, det finns inte tid över för att göra utredningar av misshandelsfall och ta hand om deras skador. Dessutom besitter inte vi de kunskaperna som krävs", förklarar Örjan Gertow och Bo Berggren, medicinläkare. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-09-07 06:00
I våras presenterade landstingsledningen genom Paul Håkansson och Anna-Lena Sörenson en rad åtgärder för att till en viss del återställa akutsjukvården på Vrinnevisjukhuset. En av förändringarna var att akuten ska kunna ta emot enklare sårskador på kvällar och nätter utan att förändra de resurser som finns idag. Det innebär att de medicinläkare som bemannar akuten nattetid utöver sina medicinpatienter även skulle ta emot enklare ortoped och kirurgfall.
- Det har vi ingen möjlighet till idag. Vi är redan vingklippta som det är, säger Bo Berggren.
Nu har de 22 anställda medicinläkarna på Vrinnevisjukhuset sagt ifrån. Om det kommer att bli deras uppgift att ta hand om fler patienter riskerar många av läkarna att försvinna från Vrinnevisjukhuset.
- Jag tänker inte stanna kvar här om det blir beslutat att vi ska ta kirurg- och ortopedfall, säger Bo Berggren.

Mest belastad
Medicinakuten i Norrköping är den mest belastade i Östergötland, under jourtid finns där en legitimerad läkare och en läkare under utbildning. Det är främst av två skäl som medicinläkarna nu protesterar mot landstingsledningens förslag.
- Redan idag är vi tungt belastade med vårt eget arbete, det finns inte tid över för att göra utredningar av misshandelsfall och ta hand om deras skador. Dessutom besitter inte vi de kunskaperna som krävs, förklarar Örjan Gertow, medicinläkare.
Ett litet sår kan låta enkelt men kan innehålla skador som behöver olika sorters behandlingar. I ett skärsår kan en sena eller nerv också vara skadad och då är det inte bara att sy ihop såret, en felbehandling kan ge men för livet.
Men det är inte bara kunskaperna som fattas utan även tiden. De medicinpatienter som kommer in kräver ofta akut vård.
- Många behöver vård väldigt snabbt, det kan handlar om minuter. Om vår situation ansträngs ytterligare finns det en risk att medicinpatienterna får vänta och det är en alltför stor risk, säger Linus Sonesson, medicinläkare.

"Återställ akuten"
Även Socialstyrelsens läkare säger att man inte kan ålägga en person uppgifter som de inte har utbildning för.
- Den enda åtgärden som är möjlig att göra för att, till viss del, återställa akuten i Norrköping är att öppna kirurg- och ortopedakuten igen. Vi behöver ibland konsultera dem nattetid, när någon hjärtpatient också har en fraktur, det är inte lätt när ortopedläkarna är fyra mil bort, säger Örjan Gertow.
I förra veckan träffades representanter från Närsjukvården i östra Östergötland för att diskutera hur förändringarna ska kunna genomföras på bästa sätt. Anna-Maria Ottosson, centrumchef för medicinkliniken i Östergötland har tidigare arbetat som medicinläkare i Norrköping och vet hur stressigt medicinläkarna kan ha det på kvällar och nätter.
- Jag förstår att de är upprörda, men inget är bestämt. Vi måste arbeta med det här uppdraget tillsammans i närsjukvården, säger hon.
I Närsjukvård östra Östergötland finns bland annat representanter från akuten, primärvården och psykiatrin. Hur akuten i Norrköping ska kunna ta emot fler patienter är ännu inte klart. I förhandlingarna diskuteras hur många patienter det kan handla om och vilken sorts skador som ska behandlas i Norrköping.
- Vem som ska ta hand om patienterna beror på vilka sorts skador som ska behandlas. Det är mycket svårt och vi arbetar verkligen med detta, säger Anna-Maria Ottosson.
Beslutet skulle vara klart till den 1 oktober, men så blir det inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!