Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

- Vi är orättvist behandlade

Stämningen var upprörd, när föräldrarna informerades om stängningen av Jasminskolan. Trots det långa förspelet kom beslutet helt oväntat för dem. - Vi är orättvist behandlade, och vi är ledsna, säger Hinda Ismail till Folkbladet.

Inläggen var många på föräldramötet. Fadi Okour, i mitten, var en av dem som hade mycket att framföra till tjänstemännen från utbildningskontoret.

Inläggen var många på föräldramötet. Fadi Okour, i mitten, var en av dem som hade mycket att framföra till tjänstemännen från utbildningskontoret.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-03-20 06:00

Jasminskolan, belägen i gamla lasarettsblocket vid Södra Promenaden, har haft muslimsk profil. Hinda Ismails fyra barn går alla här på skolan: Amira i sjuan, Ahmed i femman, Ismail i trean och Hamze i sexårsgruppen.

- Det har varit en bra skola, barnen har fått lära sig. Ingen har tvingats delta i bön. Nu är mina barn jätteledsna, Amira har inte velat äta något alls idag, säger Hinda Ismail.

Hon har bott elva år i landet, barnen har alla gått i svensk skola. Först i Katrineholm, sedan i Norrköping.

Har fullt sjå

På detta stormiga föräldramöte har nu utbildningsdirektör Tommy Fabricius och hans skolchef Mats Olsson fullt sjå med att förklara, att de inte är de som stängt skolan. Utan det har en helt annan instans, som heter Skolinspektionen.

De informerar om, vad som nu gäller. För att ge en mjukare övergång ska barnen, med sina lärare, få gå kvar här onsdag och torsdag. Fredagen är studiedag, och då är barnen lediga.

I nästa vecka ska sedan alla, helst då även lärarna, provisoriskt över till Vrinneviskolan där lediga lokaler finns. Föräldrarna ska få hjälp med att välja ny skola.

Men det provisoriet varar bara fram till påsklovet, det vill säga fyra dagar i nästa vecka och inte mer.

Tolkas dubbelt

Föräldramötet tolkas till somaliska och arabiska. Här finns, hinner vi uppfatta, även folk från bland annat Afghanistan, Jordanien och Thailand. Alla kvinnor är klädda i slöja.

Helt klart känner sig folk rejält överkörda. I Sverige talas om frihet och rättigheter, men vi har visst inga rättigheter - det är ett budskap, som upprepas denna kväll.

- Det här känns inte som Sverige, utan som Afrika, säger Hinda Ismail.

Fatima Socksavat från Thailand har haft sina båda döttrar på Jasminskolan i fyra terminer.

Trivts jättebra

- Nu vill vi föräldrar få tala med Skolinspektionen, det mycket viktigt för oss. Det är fel, att vi inte fått veta något. Jasminskolan har varit bra. Mina flickor har trivts jättebra här.

Och Anisa Mohammed från Somalia, vars fyra barn gått här ända sedan skolan startade år 2010, säger som så många andra:

- Nu är mina barn mycket ledsna, och jag är också ledsen. Det här är inte alls bra. Hur ska det bli för oss nu?

Medan alltså, å andra sidan, Skolinspektionen funnit både ovanligt många och ovanligt svåra brister just här på Jasminskolan.

Här finns ett informationsgap, en kulturkrock, som det här föräldramötet inte lyckades överbrygga. Nej, långt därifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om