Polisen: "Har inte stoppat våldsvågen i Norrköping än"

2023 var ett våldsamt år i Norrköping. Men kommer 2024 bli bättre? "Jag tror tyvärr att våldsvågen fortsätter", säger kriminalkommisare Jan Staaf.

Fr v: 27 juli: Sprängning på Slottsgatan. 3 september: Storbranden på Luntgatan. 20 december: Mordet i Marielund då en 17-åring sköts ihjäl på öppen gata. 27 november: Dödsskjutningen på en restaurang på Stockholmsvägen. Offret, en 22-årig man. 
22 juli. Polisen använde en robot för att undersöka ett föremål vid en bilfirma på Butängen. 16 augusti: Bomb hittas vid en lekplats i Lindö.

Fr v: 27 juli: Sprängning på Slottsgatan. 3 september: Storbranden på Luntgatan. 20 december: Mordet i Marielund då en 17-åring sköts ihjäl på öppen gata. 27 november: Dödsskjutningen på en restaurang på Stockholmsvägen. Offret, en 22-årig man. 22 juli. Polisen använde en robot för att undersöka ett föremål vid en bilfirma på Butängen. 16 augusti: Bomb hittas vid en lekplats i Lindö.

Foto: Patrik Selsfors/Ulf Wigh

Norrköping2024-01-29 19:00

7 januari: Många Norrköpingsbor vaknade av en kraftig smäll. Nationella bombskyddet kallades till platsen och den kraftiga detonationen var riktat mot ett kafé på Butgatan.

20 december: En 17-årig pojke skjuts ihjäl på öppen gata på Värmlandsgatan i Marielund. Dådet har med stor sannolikhet koppling till gängkonflikten i Norrköping.

Mellan dessa två händelser inträffade flera skjutningar mot bostäder, sprängningar, hot, narkotikabrott – och mord. 

Kort sagt: Polisen i Norrköping hade under året fullt upp med att utreda grova brott och lugna stadens invånare. Häktet har stundtals inte räckt till för att hålla misstänkta gärningspersoner inlåsta.

– Vi kämpar på. Vi räknar inte med att ha avbrutit den våldsvåg som pågick under 2023 utan den kommer nog att fortsätta även det här året. Däremot har vi lyckats förhindra en rad nya, grova brott. 

Du ser inte att läget har lugnat ned sig efter det våldsamma fjolåret?

– Jag vill inte vara någon domedagsprofet och det kan såklart låta illavarslande att våldsvågen troligen lär fortsätta.

Just nu pågår rättegången mot de sex personer som är misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott efter skjutningen mot en lägenhet på Plåtslagaregatan i Hageby den 14 september förra året. Ingen människa kom till skada men graden av hänsynslöshet får till och med garvade poliser att skaka på sina huvuden i frustration över utvecklingen.

– Det är en aggressiv och otäck trend där man skjuter för att döda, menar Jan Staaf.

En annan trend, som har noterats under några år nu, är att fler och fler kvinnor figurerar i åtalen. Inte sällan i drivande roller i samband med brott.

– Det är svårt att säga vad som skett och varför men i dag är kvinnorna aktiva i utförandet, mer än tidigare. Samtidigt är det ju så att männen fortfarande är överrepresenterade i statistiken.

Kvinnorna som är åtalade för Hageby-skjutningen den 14 september var vid händelsen 19 respektive 21 år. Precis som övriga fyra åtalade kommer de från Skåne. Flera av dem var helt okända för polisen vid brottstillfället. Av säkerhetsskäl genomförs förhandlingarna vid Attunda tingsrätt i Sollentuna.

– Att använda unga personer från andra delar av landet är naturligtvis ett sätt att försvåra arbetet för polisen. Vår ambition är att hitta anstiftarna, de som bygger en brottsplan. Men det är svårt då de förekommer i olika led. Ärendena blir mer komplexa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!