Hon beskrev två av de många fall, som hon kommit i kontakt med. En nu 18-årig afghansk pojke var tillsammans med sin två år yngre bror de enda överlevande från det attentat, som hans familj utsattes för när de på väg att fly landet.
- Nu bor han här i Norrköping. Han mår otroligt dåligt, och då inte minst därför att han främst av allt vill få ta hand om sin bror. Men det är inte alls säkert, att brodern också får komma till Sverige.
- Den här pojken har reagerat på sitt trauma bland annat med sömnsvårigheter. Trots att han redan pratar svenska jättebra, har han stora koncentrationsproblem i skolan.
Tre gånger avslag- Och så har jag en 17-årig pojke från Jemen, som suttit fängslad i sitt hemland och varit utsatt för grova övergrepp. Han har nu fått avslag en, två, tre gånger på sin ansökan om asyl. Han anses inte kunna uppvisa asylskäl. Och då är det ändå säkert, att om han återvänder så kastas han i fängelse direkt.
- Han har varit i Sverige i två eller tre år. Nu känner han sig värdelös, han orkar inte längre gå till skolan.
- Jag jobbar med honom psykiatriskt, men en sån här ung kille behöver ju annat också. Kan någon säga mig, hur vi ska göra med den här pojken?
Frågade Diana Lyrholm Ringborg ut till publiken. Men det var, som man utan vidare förstår, ingen som hade något riktigt svar på den frågan.
Svåra traumanNu är det ju heller inte asylfrågor, som Flyktingmedicinskt centrum hanterar. Utan här handlar om sådant som psykiatrisk hjälp till människor med svåra trauman från ohyggliga upplevelser.
De ensamkommande flyktingbarnen, som alltså stod i fokus här, har på senare år framför allt kommit från Afghanistan, Somalia, Irak och Iran.
Till en början gäller det främst att lyssna till dem - men då lyssna aktivt, ställande de rätta frågorna. Det hela måste få ta sin tid, och under den tiden ändras då också ofta berättelsen.
Tar sin tidDetta beror då inte så mycket på, att saker och ting skulle ha förtigits tidigare. Snarare är det så att det ofta är först efter hand, som minnen från traumatiska upplevelser kommer fram.
Och, betonade Diana Lyrholm Ringborg:
- Man måste då också hela tiden komma ihåg, att detta är barn.
Kursdagen arrangerades av Asylgruppen i Norrköping tillsammans med Svenska kyrkan, ABF och FARR (Flyktinggruppernas riksråd).