Det omöjliga uppdraget, det är då det som bildningschef för gymnasierna.
I tisdagens Folkbladet uttryckte sig Christer Lord försiktigt, han ska ju också jobba kvar i kommunen. Men han hänvisade till, att de ekonomiska och resursmässiga förutsättningarna inte finns.
Gymnasienämnden har i flera år dragits med underskott. Att nämnden får minskat tilldelning nästa år motiveras med minskat elevantal. Men kommer enligt lärarfacken att leda till fler nedskärningar på skolorna.
– Christer Lord har varit tydlig med bekymren som finns. Det är naturligtvis inte så populärt alla gånger, säger Miia Austa.
Från alla håll– Det vanliga har annars varit, att man uppifrån skickat ansvaret neråt i organisationen och sagt att "det måste gå". Till slut hamnar då ansvaret för det omöjliga på personalen ute på skolorna.
Som bildningschef har Christer Lord "fått signaler från alla håll".
– Vi i facken har sagt, att det här är ohållbart. Rektorerna har signalerat, att oavsett vad de gör så går ekonomin inte ihop sig. Ekonomerna har aviserat underskott. Men gymnasienämnden har valt att gräva huvet långt ner i sanden.
Miia Austa säger sig vara förvånad över, att nämnden tigit så still.
– Man borde ha stått upp som en man gentemot kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och sagt, att det här går inte. Här har gymnasienämnden ett jätteansvar.
Inte en nickedocka– Nu kan vi bara hoppas, att man inte är ute efter någon nickedocka som ny bildningschef. En som säger ja uppåt men pekar med hela handen neråt.
I måndagens Folkbladet konstaterade gymnasienämndens ordförande Thomas Idenås (S), att läget är ansträngt. Men de minskade anslagen måste "pareras", och hans uppdrag är att hålla den givna budgeten.