I fjol uppgick Norrköpings födelsenetto till plus 411 personer, alltså så många fler födda än avlidna. Flyttnettot var plus 1 187 personer. Gentemot utlandet var flyttöverskottet 881 personer.
Över 50 procent av förra årets folkökning utgjordes därmed av inflyttning från utlandet, framför allt flyktingar. Enligt uppgift i Folkbladet i förra veckan kom 929 flyktingar till Norrköping i fjol. Följden har blivit allt värre trångboddhet
Folkbladet: – De har ju inte valt Norrköping, utan det är tillståndet i deras hemländer som drivit dem på flykt. Kan man då, som du har gjort, säga att den här befolkningsökningen visar hur attraktivt Norrköping är?
– Norrköping växer nu på alla sätt. Födelsetalen har ökat, och sett över tid ökar ju också inflyttningen från grannkommunerna, svarar då kommunstyrelsens ordförande.
– Om bara bostäder funnits, skulle vi haft ännu större inflyttning. 7 000 personer står i akutkö hos Hyresbostäder. Det handlar då om skriande behov, till exempel sådana som fått jobb i Norrköping men inte hittar lägenhet här.
– Så visst hävdar jag, att befolkningsutvecklingen beror på att städer som Norrköping har stor attraktionskraft. Sedan är det självklart också så, att utvecklingen i omvärlden speglas här.
– De som kommer hit från krigets Aleppo, gör det givetvis inte för att de längtat till Norrköping. Men även de har med sig kunskaper och färdigheter, som är värdefulla för vår stad, säger Stjernkvist.
Folkbladet; – Du skulle knappast kunna ställa dig i Ättetorp eller Marielund, där trångboddheten ökat väldeliga, och tala om hur bra det är att så många fler har flyttat in...
– Naturligtvis inte, och det vore ju ett stort misstag att blunda för problemen som finns. I Norrköping har vi fått trångboddhet, och i flera områden en orimlig situation.
– Detta är också skälet till mitt uppdrag som nationell flyktingsamordnare. Om alla kommuner tog sitt ansvar, skulle vi kunna undvika trångboddheten vi nu har i Norrköping.
– Vi tillhör inte de tio kommuner, som tagit in mest flyktingar i förhållande till invånarantalet. Men vi är en kommun, som under lång tid tagit emot väldigt många.
– På längre sikt är det fler bostäder som behövs, i Norrköping och i landet som helhet. Det vi kan göra på kortare sikt, det är att utveckla samarbetet mellan kommunerna ännu mer, säger Lars Stjernkvist.