Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ordföranden: "Det är en tragedi för oss"

"Det är en tragedi för oss", säger Wadih Iskander, ordförande i Gustavsbergs odlingslottsområde. Planerna för norra Himmelstalund innebär att odlingsområdet flyttas, blir mindre till ytan och att stugorna måste rivas. Marken närmast Riksvägen ska bebyggas.

"Vi lever i ovisshet", säger Wadih Iskander, ordförande i föreningen för Gustavsbergs odlingsområde på norra Himmelstalund.

"Vi lever i ovisshet", säger Wadih Iskander, ordförande i föreningen för Gustavsbergs odlingsområde på norra Himmelstalund.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-02-03 07:15

Wadih Iskander tar emot vid sin lilla pyntade gula stuga med en svensk flagga och solpanel på taket, tänder en eld i kaminen i uterummet och bjuder på hembakat medan han berättar hur mycket platsen betyder. "Det är som ett andra hem för oss", säger han, alla känner varandra. Här odlar han allt från persilja, lök och grönkål till vindruvor. Han visar också på sin grill och växthuset.

– Det är en del av mitt liv. Mer än halva livet har jag varit här, säger Wadih Iskander som haft sin odlingslott sedan 1987.

Gustavsberg har 129 odlingslotter, och här träffas pensionärer och barnfamiljer. Många bor i Haga och Marielund. Det finns en studsmatta för barnen och ett gångstråk genom det öppna området går ner mot Himmelstalundsfältet.

2020 fick Wadih Iskander en chock när han passerade en skylt vid cykelbanan vid Riksvägen, en skylt med information om programmet för norra Himmelstalund. 

Programförslaget innebär att mark närmast Riksvägen bebyggs, att nuvarande stugor försvinner och att odlingslotterna flyttas inåt närmare naturområdet. I programmet är fokus på odling och inte bodar/raststugor. 

I ett brev till kommunen har föreningen uttryckt sin sorg och bestörtning över planerna på att bygga på en stor del av deras område. Det senaste mötet med kommunen var i december. När i tid förändringen ska ske har ingen kunnat svara på, mer än att det ligger flera år framåt. Om det är om fem, tio eller femton år kan kommunen inte lämna besked om.

– Vi lever i ovisshet, säger Wadih Iskander.

Det enda han vet är att det ska det byggas hus på en stor del av det nuvarande odlingslottsområdet, att det planeras för odlingsmark, men på en mindre yta en bit bort, kanske med ett gemensamt förråd, och att alla stugor och bodar ska rivas.

I programmet talas det om "utveckling av odlingslotter".

– Det är ingen utveckling, det är avveckling, säger Wadih Iskander.

Lika viktigt som odlandet är gemenskapen och det sociala umgänget, säger han. Ska man bara åka hit en timme för trädgårdssysslor och sedan hem igen, mot att man annars tillbringar flera timmar här? Och var ska man söka skydd för regn i det svenska sommarvädret? 

Hur känner du inför om det skulle bli så att allt måste rivas och allting förändras?

– Vi kan inte föreställa oss det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!