Få ett hum
- Vi gör det här för att familjer ska få ett hum om hur det fungerar att vara ett familjehem samt för att vi ska se om familjens kompetens är tillräcklig för att användas som ett fosterhem, säger Ingvar Wånge, familjehemssekreterare på Norrköpings kommun.
Färre omflyttningar
Ingvar Wånge ansvarar för PRIDE-utbildningen tillsammans med Margareta Gustavsson som själv har erfarenhet av att vara fostermamma. Hon ser stora fördelar med att gå en förberedande utbildning.
- Som fosterförälder möter man både roliga och tråkiga saker och det måste man vara beredd på. Med PRIDE har föräldrarna chans att efter utbildningen komma fram till att detta kanske inte var något för dem innan vi hunnit bland in något barn.
- Ja, vi hoppas på att detta leder till färre omflyttningar, säger Ingvar Wånge.
Fler behövs
Behovet av familjehem är stort, speciellt behövs familjer som vill ta emot tonåringar. Yngre barn är det lättare att placera.
- Många tror att det är lättare att ta till sig ett litet barn, säger Margareta Gustavsson.
- Ja och jag tror att man har en föreställning om att tonåringar som behöver ett nytt hem har missbruksproblem och är kriminella, vilket inte alls behöver vara fallet, säger Ingvar Wånge. Många är bara snälla ungdomar som inte kan bo kvar av andra anledningar.
Åtta intresserade
Till den nya omgång PRIDE-utbildning som startar till hösten hoppas Margareta Gustavsson att de lyckas rekrytera åtta intresserade familjer.
- Och då hoppas vi extra mycket på familjer som är beredda att ta emot barn i mellanstadieåldern och uppåt, säger Margareta Gustavsson.
I Norrköpings kommun finns nu ungefär 180 barn som är placerade i familjehem.