Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Låssasjazz som vi hört i årtionden

Stockholm Swing Allstars har hunnit bygga upp en imponerande map med framförallt småbandsjazz från 40-talet och tidiga 50-talet. Man spelar gärna jazz som förknippas med Duke Ellington. Så också denna kväll på Crescendo. Dessvärre är det ”låssasjazzen” som jag på gott och ont minns från konserten!

Stockholm Swing All Stars har bara fyra blåsare, men genom fina arrangemang låter det ibland som ett storband. Från vänster; Dicken Hedrenius, Fredrik Lindborg, Karl Olandersson, Klas Lindquist.

Stockholm Swing All Stars har bara fyra blåsare, men genom fina arrangemang låter det ibland som ett storband. Från vänster; Dicken Hedrenius, Fredrik Lindborg, Karl Olandersson, Klas Lindquist.

Foto: Tor-Björn Lyrhed

Norrköping2021-08-17 12:53

Musik

STOCKHOLM SWING ALL STARS

Östergötlands Musikdagar

Plats: Crescendo, Norrköping

Datum: 16 aug 2021

Jag kallar det låssasjazz därför att det är ”jazz” specialskriven för TV-produktioner och som ska låta som ”the real deal”, fastän det är alldeles nyskrivet! Ni har säkert hört det på TV i någon filmsnutt med krogmiljö. Så vid sidan av klassiska jazzlåtar spelar man också denna psuedojazz, som låter som något vi hört i årtionden. Naturligtvis kryddat med soloinslag av yppersta klass.

Måhända retar jag en del med dessa ord men jag föredrar Stockholm Swing All Stars när man spelar Juan Tizols ”Caravan” där jag, tro det eller ej, faktiskt såg kamelerna. Ett extra plus till Fredrik Lindborgs basklarinett. Eller ”I got it bad and that aint good”. ”Upper Manhattan Medical Group” skrevs av Billy Strayhorn 1964 som en hyllning till den läkare som tog hand om honom i samband med hans cancerbehandling.

Kvällens utan tvekan största upplevelse var, återigen, en av Ellingtons sällan hörda ”The sky fell down” med Karl Olanderssons mycket fina trumpetspel i Rex Stewart och Ray Nance anda, den så kallade ”halvventilstekniken”. Arret var fint och enbart den här låten var värd entrepengarna. 

Några ord om själva bandet. Med fyra blåsare, Karl Olandersson trumpet, Dicken Hedrenius trombon, Klas Lindquist altsax/klarinett, Frerik Lindborg basklarinet/tenorsax får man fram ett fylligt sound, nästan som ett storband. Jag kommer faktiskt att tänka på basisten John Kirbys lilla fina på band på 40-talet. Klas, Fredrik och Dicken skriver arren och vet hur man utnyttjar musikerna. Daniel Tilling håller sig lite i bakgrunden, silket är synd. Göran Linds basspel är ”pricken över i” och Mattias Puttonen vid trummorna kunde gärna ta sig lite friheter!

Stockholm Swing All Stars har faktisk drag av både svensk folkpark med mygg, fickljummen Renat och chokladtombola och jazz i absolut yttersta världsklass. En bedrift så god som någon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!