Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

– Går inte att jämföra

– Finansieringen av en upphöjning har vi inte ens börjat diskutera ännu, säger Ali Sadeghi, Trafikverkets projektchef för Ostlänken. Jag kan heller ingenting säga. Projektet är unikt, det går inte att jämföra med hur vi gjort på andra ställen.

NORRKÖPING2013-11-06 08:43

Norrköpings kommun vill alltså se större delen, kanske rentav en mycket stor del, av kostnaderna för upphöjningen betalda via Trafikverket.

– Vi har jättebra samarbete med berörda kommuner, och då även Norrköping, säger Sadeghi. Järnvägsutredningen ligger till grund, och vi diskuterar nu kommunens fördjupade översiktsplan. Men när det gäller finansiering, avtal och kalkyler, så är vi ännu inte där.

Två alternativ

För Trafikverket står det alltjämt mellan två alternativ – upphöjt spårområde, eller fortsatt markförlagt. Med det nu inledda omtaget är man inne i ett tidigt planeringsskede.

– Vi tar nu fram material till regeringens tillåtlighetsprövning. Parallellt arbetar vi ut ett förfrågningsunderlag till arbetet med järnvägsplanen, som vi hoppas komma med igång mot slutet av 2014.

En del, som tidigare kunnat verka klappat och klart, är i varje fall än så länge inte lika säkert. Till exempel hur långt in på Butängen, som spårområdet ska flyttas, och exakt var i området som Ostlänken-spåren ska dras.

– Men vi har en korridor som vi måste krympa. Och då måste vi också ta ställning till, hur spåren ska ligga i förhållande till varandra.

Läs hela artikeln i onsdagens Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om