Stjernkvist fick på onsdagen uppleva något för en så garvad politiker tämligen ovanligt: Att bli genuint och glatt överraskad!
- Visst, så här mycket hade jag inte vågat tro på, säger han.
- Det här får stor betydelse regionalt. Och med klart under en timmes restid dit blir Norrköping också en del av Stockholmsregionen. Det kommer att ge oss väldigt bra förutsättningar.
Ovisshet skadarHan säger, att inget skadar en kommun så som ovisshet. För Norrköpings del har också denna långa väntan lagt locket på både det ena och det andra.
Nu öppnas för olika stadsutvecklingsprojekt (se annan artikel). Men med Ostlänken på gång måste det nu vara slut på de mer vidlyftiga visionerna. Och hur blir då med sådant som idén om att höja upp hela stationsområdet?
- Det är definitivt inget, som kommer att genomföras med automatik. Tiden går fort, och det vi planerar måste nu vara sådant, som vi kan genomföra. Det måste också vara ekonomiskt rimligt, slår Stjernkvist fast.
Glatt ändåAtt det nu inte längre handlar om höghastighetsspår - som de rödgröna utlovade i förra valet - utan i praktiken om gamla vanliga järnvägsspår är dock inget, som behöver grumla glädjen för Norrköpings del.
- Vi övergick ju också för ett år sedan från att prata höghastighetsjärnväg till att i stället tala om fler spår, säger Stjernkvist.
Lika glad som Stjernkvist är hans Linköpingskollega Paul Lindvall:
- Besluten om Jas Gripen och Ostlänken gör den gångna veckan till den bästa för Linköping på 40 år, ända sedan universitetet startade på 1970-talet, säger han.
Även härGlad är även Östgötatrafikens vd Paul Håkansson:
- I och med nya spår genom länet får vi ökad kapacitet och bättre möjligheter att hålla hög kvalitet. Problemen med trängsel och störningar kan vi då förhoppningsvis slippa, säger Håkansson.