Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

– En generation ungdomar offras

– Det mest skrämmande är gymnasieskolan. Där handlar det nu bara om att gå ihop ekonomiskt. Om eleverna klarar sig är däremot sekundärt. Därför är politikerna nu på väg att offra en generation ungdomar, säger Miia Austa, kommunombud för Lärarnas Riksförbund. Att budgeten skulle innehålla stora "satsningar" på skolan avfärdar hon utan prut.

- Christer Lord tar sitt ansvar genom att avgå, säger Lärarnas Riksförbunds kommunombud Miia Austa.

Foto:Titti Olovsson

- Christer Lord tar sitt ansvar genom att avgå, säger Lärarnas Riksförbunds kommunombud Miia Austa. Foto:Titti Olovsson

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2013-10-23 08:41

MBL-förhandlingarna om budgeten var fackens tillfälle att peka på problem och underfinansiering. Men härav blev det, i vanlig ordning, just inget.

– Det där är bara spel för galleriet. Allt som skulle innebära förändringar i budgeten avvisas direkt, säger Miia Austa.

Att barn- och ungdomsnämnden – som kommunalråden Lars Stjernkvist och Olle Johansson om och om igen glatt sig åt – nu skulle få en satsning på 26 nya friska miljoner går hon inte med på.

– Grundskolan har dragit ner så kraftigt, att man i realiteten ligger på minus. Inte heller med det här kommer man upp ens till nollnivån.

– Det har gått inflation i ordet "satsning", det har blivit urvattnat. En satsning måste ju ändå vara något som gör skillnad.

Än värre där

Om det nu är dåligt ställt med grundskolan, så är det än värre på gymnasienivån.

– Där offrar man nu en generation ungdomar, så illa är det. Det var ju många fler än man räknade med, som inte kom in på något nationellt program. De kan ju inte rå för, att de inte blev satsade på i grundskolan. Men de finns på gymnasieskolan nu. Det är nu, som man måste satsa på dem.

– Annars blir det vuxenutbildning, det blir försörjningsstöd. Och bara dyrare, ju längre man dröjer.

Politikerna i kommunfullmäktige sviker sitt ansvar, menar hon, genom att fatta beslut som i realiteten innebär att inte satsa vad som verkligen behövs.

Skickas vidare

– Sedan får då nämnden ansvaret för att försöka lösa problemen ändå. Och nämnden skickar vidare till förvaltningscheferna, som i sin tur skickar vidare till rektorerna,

– Det finns ju också jättetjusiga skrivningar om målen, som ska uppnås. Och till syvende och sist blir det då lärarna, som ska försöka att hålla verksamheten ovanför vattenytan. Men detta är ju ohållbart! slår Miia Austa fast.

Gymnasienämnden, som inte kunnat gå ihop sig på flera år nu, lider stor brist på pengar.

– De gör hysteriska försök att minska på lokalerna. De har minskat antalet personal och redan tagit bort för många, Lik förbaskat går det inte ihop. Här måste politikerna ta sitt ansvar, som huvudman för skolan.

Det här innebär nu inte, att Lärarnas Riksförbund skulle vara emot att man satsar redan på de mindre barnen.

– Att göra det är givetvis jätteviktigt, så att de små barnen aldrig behöver komma i det här läget.

– Men nu är vi ju i det här läget. Och då måste man också satsa här och nu, säger Miia Austa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om