– De stora bolagen har blivit livrädda

Alf Gustafsson, småskalig elproducent i Kolmården, är upprörd över regeringens nya förslag gällande försäljning av egenproducerad el ut på nätet.

Alf Gustafsson som med hjälp av solceller producerar sin egen el känner sig motarbetad av de stora elbolagen och regeringen.
Bolagen är livrädda. De förlorar ju på det här. Och i debatten jämförs vi med hembrännare. Det är pinsamt, säger Alf Gustafsson.

Alf Gustafsson som med hjälp av solceller producerar sin egen el känner sig motarbetad av de stora elbolagen och regeringen. Bolagen är livrädda. De förlorar ju på det här. Och i debatten jämförs vi med hembrännare. Det är pinsamt, säger Alf Gustafsson.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2014-05-10 06:00

På ett ladugårdstak sitter den solcellsanläggning Alf Gustafsson äger tillsammans med två grannar. Effekten på hela anläggningen är på 22 kilowatt, vilket betyder att en timmes sol under optimala förhållanden ger 22 kilowattimmar el. Till anläggningen är tre växelriktare kopplade - en för varje delägare. Dessa skickar in el till hushållen, men även ut på elnätet.

Mitt på dagen när solen skiner ger anläggningen mycket mer el än vad Alf Gustafsson kan göra av med. Överskottselen skickas då automatiskt ut på nätet. För varje kilowattimme får då Alf en krona från elbolaget Falkenberg energi och en så kallad nyttoersättning på 5,5 öre per kilowattimme från Eon som äger elnätet. Pengar som sedan kan användas till att köpa el när anläggningen producerar lite eller ingen el alls - en typ av kvittning.

– De stora bolagen gör allt för att motverka detta. De tycker det är livsfarligt eftersom de förlorar på det. Och med regeringens nya förslag avskaffas nu nettomätningen, säger Alf Gustafsson.

I det lagförslag från regeringen om skatterabatt för mikroproduktion avsett att börja gälla från och med den 1 juli förkastas idén om nettomätning. Istället föreslås en skattereduktion på 60 öre för den el som skickas ut på nätet.

Enligt en av regeringen beställd utredning; ”Beskattning av mikroproducerad el mm” menar utredaren Rolf Bohlin att nettomätning inte är möjlig ur ett mervärdesskatteperspektiv. Så här står det i utredarens förslag: ”Enligt uppgift till utredningen har Europeiska kommissionen framfört till Nederländerna att den anser att nettomätning inte är möjlig ur ett mervärdesskatteperspektiv.” Vad det är för ”uppgift” eller varifrån den kommer framgår dock inte av utredningen.

– Enligt skatteverket måste den som vill tillgodogöra sig skattereduktionen först bli näringsidkare och betala moms och energiskatt. Det här är pinsamt. De vill inte att det här med sol och vind ska växa. De starka krafterna i regeringen styrs av lobbyister. Det är så otroligt tydligt hur äckligt det här har blivit.

Alf Gustafsson tycker att det är en skandal utan like att politikerna i regering och näringsutskott håller på och tjafsar om det här trots att det finns nettomätning i ett antal EU-länder. Han berättar att sol- och vindkraft står för ungefär en fjärdedel av elproduktionen i Tyskland. Därför minskar kärnkraften i Tyskland och de tvingas stänga av gas- och kolkraften vissa dagar när solen skiner eller när det blåser mycket.

– Och det är ju det som är meningen med sol och vind. Men här gör de precis tvärtom. Det har gått för bra för sol och vind så de stora elbolagen har blivit livrädda för att det ska bli som i Tyskland och att vi ska stänga av kärnkraften.

Enligt Alf Gustafsson är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet överens om en målsättning att 500 000 hushåll i Sverige ska producera sin egen el inom 5 år.

– Vi måste byta regering om det här ska utökas. Då skulle vi dessutom få verklig nettomätning. S, V, och MP driver den frågan gemensamt i riksdagen. Den här regeringen måste bort. I en debatt mellan näringsutskottets ordförande Mats Odell (KD) och Lise Nordin (MP) jämför ju Mats Odell oss som producerar egen el med hembrännare av sprit, säger Alf Gustafsson och skrattar.

Folkbladet har sökt energiminister Anna-Karin Hatt (C), men blev hänvisad till hennes pressekreterare Jonas Johansson. Han säger att anledningen till att regeringen inte vill införa en så kallad nettodebitering är att en sådan modell enligt utredningen inte bedöms hålla för EU:s lagstiftning och momsdirektiv. I övrigt hänvisar han till ministerns blogg.

Nettodebitering eller nettomätning som det också kallas innebär att småskaliga elproducenter får kvitta den överskottsel som levereras ut på nätet när elproduktionen är hög mot den el som köps in när den egna produktionen är låg. Enligt principen får el säljas till nätet för samma pris som betalas vid köp av el. Nettodebitering erbjuds redan av en del lokala elbolag som gått före i väntan på en lagstiftning. I Sverige finns det idag omkring 30 000 hushåll som producerar sin egen el. I Tyskland är motsvarande siffra 2,5 miljoner. På ett ungefär ger en solcellsanläggning på 22 kW under ett år el motsvararande två villors årsförbrukning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om