Edströms rapport om bostadsbristen i Norrköping och dess konsekvenser presenterades i gårdagens Folkbladet. Där visas, hur själva bostadsbristen nu både utlöser och förvärrar olika sociala problem.
– Jag ville göra en bredare analys, säger Edström. Jag ville visa vad bostadsbristen verkligen medför.
– De senaste åren har vi sett, hur människor som socialtjänsten normalt inte alls behövt ägna sig åt har kommit till oss. Men vi har det ju redan svårt att hinna hjälpa de grupper, som det är vårt uppdrag att hjälpa.
Kan inte flytta– Som det nu är kan kvinnor inte flytta ur destruktiva förhållanden, därför att det inte finns bostad till dem.
– Eller ta missbruksvården. Där har vi sedan ett halvår skapat personella resurser för att kunna vårda missbrukare hemma i deras lägenheter. Men eftersom det nu inte finns lägenheter, måste vi ändå skicka dem till de dyrare externa vårdhemmen.
Teorin att nybyggda dyra bostäder, genom uppkomsten av flyttkedjor, även skulle gynna marginalgrupperna tror inte Edström på.
– När jag intervjuade folk till den här rapporten fick jag som ett mantra höra om flyttkedjan. Men det inte finns några som helst belägg för den saken.
Allt blir sämre– Vi har idag många utsatta människor i Norrköping, och allt fler tvingas nu leva på marginalen. Alla tecken jag kan se pekar på, att allting nu blir sämre.
– Missbruket ökar, det ekonomiska biståndet ökar och allt fler lever i marginalen. Jag inget ljus någonstans, säger Kenneth Edström.
Några förslag till förbättringar vill han för dagen inte ge.
– Nej, nu avvaktar jag vad kommunstyrelsen säger med anledning av min rapport. Men jag hoppas, att de ger mig i uppdrag att återkomma med förslag till åtgärder.