Kompromisser för att rädda Åby Fritidsgård

Borgerlig samverkan föreslår nu en ny kompromiss för att behålla en reducerad version av Åby Fritidsgård, något som väcker både kritik och hoppfullhet. "Från en total nedläggning så har man lyssnat på Åby och civilsamhället", säger Sara Valund i Åby.

Nicklas Lundström (V), är fortsatt kritisk till nedskärningen.

Nicklas Lundström (V), är fortsatt kritisk till nedskärningen.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-03-12 05:00

Turerna kring nedläggningen av Åby Fritidsgård fortsätter. Borgerlig samverkan har nu justerat sitt förslag som går ut på att fritidsgården lever vidare, men i mycket mindre skala. Nicklas Lundström, gruppledare (V), är fortsatt kritisk till förslaget även om det är bättre än det ursprungliga budet att lägga ner verksamheten totalt.

undefined
Nicklas Lundström (V), är fortsatt kritisk till nedskärningen.

Vad vill ni se för beslut?

– Just nu säger vi att Åby Fritidsgård ska vara kvar. Det tycker vi om Klocket också, där man stänger ner, men det beslutet är redan fattat. I Åby tycker vi att om fyra personal tas bort blir det extremt lite verksamhet och öppettider kvar. Jag känner en oro för ungdomarna. Vi ser begynnande problem med stök i Åby som blir svårt att vända om man tar bort fritidsgården, säger Nicklas Lundström.

Vilka pengar tycker du ska användas för att behålla fritidsgården?

– Vi tyckte redan när man började satsa på fritidshemmen att det här är ett hot mot övrig ungdomsverksamhet. Vi föreslog i budgeten att inte skära ner på fritidsgårdarna. Vi behöver inte heller ha en flygplats för 30 miljoner. Kommunen sparar dessutom för mycket pengar och skär ner för mycket på välfärden. Det finns mycket sparade medel på banken som vi hellre använder för att rädda välfärden genom krisen, menar Nicklas Lundström.

Att föreslå en skattehöjning är i dagsläget inget förslag Vänsterpartiet har.

– I nuläget är det bara 60 kommuner som har mer pengar sparade än Norrköping. Eftersom det här är en tillfällig kris kan man använda de pengarna för att ta oss genom den, tycker Nicklas Lundström.

Ska det tas till kommunfullmäktige eller räcker det med nämndbeslut 14 mars?

– Vi tycker att det här ska tas upp i kommunfullmäktige, och det tyckte även övriga oppositionen, eftersom det går emot Borgerlig samverkans egna program som går ut på att satsa på ungdomsverksamheten. 

Päivi Johansson (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande, har en annan bild av att använda kommunens sparade medel.

undefined
Päivi Johansson (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande, är nöjd med att ha fått till ett samarbete med föreningslivet.

– Det kräver i så fall beslut i fullmäktige och budgetförhandlingar, vi har kommunen på vakt med hög inflation och skatteintäkter som inte hänger med, så det finns en obalans. Det här beslutet grundas ju på att pengarna går till fritidshemmen i stället, säger Päivi Johansson.

Var det protesterna som fick er att skjuta upp nedläggningsbeslutet?

– När vi la förslaget så var det tydligt att det kan komma att förändras när alla planer är genomförda. Så när första beslutet kom blev en del att ekonomin skulle följas upp noga i och med att det kan ske förändringar, säger Päivi Johansson.

– Jag tycker det är bra att vi fått till ett samarbete med föreningslivet, det stod också i förslaget att vi ska jobba med föreningarna, fortsätter hon.

Sara Valund i Åby samlade ihop 1 500 namn för att rädda fritidsgården som hon överräckte till Päivi Johansson i mitten av februari. Hon är positiv till justeringen även om det är en kompromiss.

undefined
Åbybon Sara Valund lämnade över namlistan till Päivi Johansson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden på torsdagen.

– Från en total nedläggning så har man lyssnat på Åby och civilsamhället. I dessa mörka tider tycker jag ändå att det är hoppfullt att det går att göra skillnad, säger Sara Valund och fortsätter:

– Vi har haft workshops med innovationslabbet och tagit fram olika sätt att jobba, som kan bli som pilotprojekt för resten av Norrköping, vilket är roligt.

undefined
Åbybon Sara Valund tycker att beskedet är hoppfullt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!