Maktkamp mellan kriminella gäng

Polisen i Norrköping oroas över den kriminella maktkampen som pågår i staden. Enligt Robert Kalmendal, chef för narkotika och underrättelseenheten, kan situationen bli allvarlig.

31 maj 2011 03:00

- Det kan man lugnt säga. Vi är oroliga över utvecklingen. Det pågår en kamp mellan de kriminella gängen. De strider mot varandra och försöker etablera sig genom att manövrera ut varandra, berättar Robert Kalmendal.

Mc-gänget Hells Angels har länge haft marknaden inom den organiserade brottsligheten, såsom narkotika, utpressning, beskyddarverksamhet.

- Det hade vi aldrig trott att det skulle komma några kriminella nätverk som vågade utmana dom. Hells Angels är inte problemet nu, utan det största bekymret är andra kriminella nätverk som strider mot varandra.

Att det skulle handla om andra Mc-gäng vill Robert Kalmendal inte bekräfta.

- Vi namnger inte utåt, vi har namnen på nätverken internt. Men vi kan kalla dem andra kriminella nätverk. Någon bekräftelse på att det handlar om andra mc-gäng kommer inte komma. Det är bara rykten och spekulationer, säger han.

Ingen anledning till oro
Trots turbulensen anser inte Kalmendal att gemene man ska vara orolig.

- Du kommer inte märka av det om du inte befinner dig på samma plats. Det enda är att det kommer stå om skottlossningar och knivdrama i tidningarna. Dessa gäng har inte som avsikt att skada någon utomstående. Det är tillräckligt illa att de skadar varandra, ännu värre om det drabbar någon som inte har med saken att göra. Det får inte ske.

De kriminella gängen försöker nu etablera sig i Norrköping. Men de rör sig över länet. Nu samverkar myndigheterna inom Norrköping, Linköping och Motala län för att motverka brottsligheten.

- Vi avsätter betydande resurser till detta. Vi har arbetat mot detta ett tag, och det kommer vi fortsätta med. Nu är det nolltolerans som gäller. Vi accepterar inte någon attityd. Kommer det någon med några yttre attribut ska de absolut inte ha några förmåner i samhället, på grund av rädsla. Nu ska samhället reagera tillbaka. Vi bekämpar brottsligheten på bred front, säger Robert Kalmendal, chef för narkotika och underrättelseenheten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pernilla Andersson