Depeche Mode från Rådhusklockorna

Varje dag klockan 16.55 i minst tre veckor framöver kommer Rådhustornets 48 klockor att spela syntpop från 1980-talet, Depeche Modes "Behind the wheel".

13 maj 2011 03:00

Det är ett samarbete mellan organist Ulf Tellin i Hedvigs kyrka och Joakim Hedström från musikföreningen Nemcom i Norrköping, som är inriktad på elektronisk musik.

Depeche Mode är ett syntpopband som bildades i England 1980. Idén att låta deras musik ljuda från Rådhustornet i Norrköping kommer från Joakim Hedström, som ända sedan han flyttade till Norrköping sneglat på tornet.

Till slut frågade han kommunen som sa ja.

- Det är en kul grej, säger Ulf Tellin som gett sig på den tuffa uppgiften att arrangera "Behind the wheel" för klockspelet.

- Det är inte så lätt att få all musik att passa på klockspel. Ändå försöker jag, säger Ulf Tellin som framhåller att det inte är så unikt med valet av Depeche Mode.

Han brukar försöka ha en stor bredd på musiken från Rådhustornet, och spelar allt från Bach, operamusik och jazz till pop, rock, visor och medeltida musik.

- Jag försöker ha så många stilar som möjligt varje månad, när jag byter.

Musikutbudet varierar utifrån årstid och dagsaktuella händelser.

- På FN-dagen spelade jag Anita Lindbloms " Basker Blå".

"Vi provar så får vi se"
- Det här var en beställning. Jag sa okej då, vi provar så får vi se om det går att spela Depeche på klockspel. Det är klart, det kanske inte är det mest optimala instrumentet, säger Ulf Tellin.

På onsdagen spelade han in sin version med hjälp av en keyboard i Rådhuset och från igår, varje dag klockan 16.55, sköter datorn, som styr klockspelet, om att den ca tre minuter långa låten hörs över Norrköpings innerstad, fram till nationaldagen.

- Som kontrast spelas klockan 12.55 "Av längtan till dig", av Åsa Jinder.

"Ska vara stolta över"

Det är de två klockslagen man ska vara uppmärksam på om man vill höra vad Ulf Tellin hittat på. Det händer att han får uppskattande mejl från folk som hört en låt de gillar.

Joakim Hedström är helnöjd med att Norrköpings kommun sa ja till idén att hylla ett av syntpopens största band på det här okonventionella sättet, och berättar att det väckt stort intresse i musikkretsar. Han är också väldigt nöjd med Tellins version:

- Det låter fantastiskt!

Klockspelet i Rådhuset är ett av de största i landet, med sina 48 klockor i det 68 meter höga tornet.

- Det ska vi vara stolta över, säger Ulf Tellin.

I september kommer en skandinavisk klockspelskonferens till Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren