Arbetslösa Eva: "Det har gjort mig sjuk"

Eva Ingelsson har varit arbetslös i fyra år. Idag är hon placerad i jobb- och utvecklingsgarantins fas 3. Innan Eva Ingelsson blev arbetslös hade hon en timanställning som personlig assistent, men egentligen är hon utbildad inom trädgårdsskötsel.

25 februari 2011 08:31

– Kunskapen om växter har visat sig vara värdefull. När man har 1 700 kronor att leva på när räkningarna är betalda varje månad är det bra att kunna koka soppa på en spik, säger hon och ler snett.
Tröja från soprummet
Idag lever Eva Ingelsson på aktivitetsersättning, eller överlever – med nöd och näppe, som hon själv uttrycker det.
– Tröjan jag har på mig idag hittade jag i soprummet. Den var hel sånär som på ett litet hål, så jag lagade och snyggade till den. Byxorna jag har på mig har jag fått av en snäll granne, berättar hon.
Trots att Eva Ingelsson knappt har råd med det mest primära, är det oron över framtiden och ekonomin som bekymrar mest.
– Jag mår sämre och sämre – att vara arbetslös har gjort mig sjuk. Oron över att inte få det att gå ihop tär på psyket och självkänslan är körd i botten, säger hon.
Oro
För drygt ett år sedan började Eva tappa håret. Idag har hon en kal fläck uppe på huvudet. Doktorerna säger att håravfallet är stressrelaterat.
– Jag äter antidepressiva mediciner. Men det är dyrt och ytterligare ett orosmoment – tänk om jag inte har råd till mina mediciner? Det har blivit en ond cirkel – att ständigt oroa mig över ekonomin gör mig så sjuk att jag måste äta mediciner, och medicinerna är dyra och gör mig ännu fattigare, säger hon.
Eva Ingelssons högsta önskan är ett lönearbete. Dock har hon börjat tappa tron på att hon kommer att få ett arbete.
– Ett arbete skulle leda till bättre hälsa. Tänk att slippa den ständiga stressen över att vara fattig. Just nu känns det hopplöst, jag är rädd att jag kommer att bli så sjuk att jag inte kan arbeta igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!