Här började kaoset

Smärre kalabalik utbröt då en 28-årig man med ryggsäck gick ned på knä och bad en bön i Hageby centrum i onsdags. Polisen larmades och visiterade mannen - därefter avskrevs dock misstankarna mot honom.

14 januari 2011 03:00

När en 28-årig man med "utländskt utseende" och ryggsäck knäböjde i bön på en torgyta i Hageby centrum vid 14.30-tiden i onsdags, tyckte förbipasserande att det såg underligt ut och kontaktade väktare.

- När väktaren kom dit såg han hur mannen stod på knä och bad med händerna framför sig. När han frågade hur det stod till med honom svarade inte mannen utan upprepade bara någon slags ramsa på ett utrikesspråk - troligen arabiska - och gick därifrån, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Enligt väktaren uppträdde mannen irrationellt - han irrade omkring och mumlade något i stil med "jag måste, jag måste". När mannen sedan hoppade på en buss valde väktaren att kontakta polisen.

- Efter det som hände i Stockholm i december valde vi att ta det här på stort allvar, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Visiterades
Flera polisbilar deltog i sökandet efter mannen. Efter drygt en halvtimme fann de honom vid Hörsalsparken.

- När mannen legitimerat sig och polisen visiterat honom avskrevs alla misstankar om brott, säger Torbjörn Lindqvist.

Enligt Calle Nöjd, kriminalchef i Norrköping, var inte polisens agerande i onsdags en överdrift till följd av självmordsattentatet i Stockholm i december.

- Eftersom vi inte har någon förhöjd säkerhetsrisk i Norrköping arbetar vi på samma sätt som tidigare. Den enda skillnaden är att vi fått direktiv om att fler poliser ska vara synliga på gator och torg för att verka lugnande - vi märker ju att folk är lite extra oroliga, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Wernström