Frälsningsarmén får samla in julpengar

Stoppade på Domino och utkastade sedan tidigare från Linden och Spiralen.

Så såg det ut fredags morse för Frälsningsarmén och deras julinsamling "Håll grytan kokande".

Men efter en rundringning som Folkbladet gjorde, visade det sig att allt detta var fel och att "Frälsis" är välkomna till alla tre varuhusen, om de så vill.

13 december 2010 03:00

- Vi kommer att släppa in Frälsningsarmén precis som tidigare, för deras julinsamling, säger Anders Kupsu, vd för Diligentia som äger bland annat Domino.

Missförstånd
Men din centrumledare Håkan Larsson menade i Radio Östergötland att det var stopp för Frälsningsarméns insamlingar?

- Det rör sig om ett missförstånd av Håkan och vi har ingen sådan policy alls i företaget när det gäller Frälsningsarmén, betonar Anders Kupsu. Och samma sak gäller även andra välgörenhetsinstitutioner, som vi försöker ge möjlighet att bedriva insamlingsverksamhet i anslutning till våra köpcentra.

Men vad säger du om Håkan Larssons påpekande om att Frälsningsarmén "stör kundströmmarna"?

- Nej, så tycker inte jag att det är, utan Frälsningsarmén får komma in i våra varuhus både i år och framöver med sin insamlingsverksamhet. Håkan har helt enkelt inte haft helt klart för sig vår policy, när han uttalade sig för radion. Faktum är att vi även skrivit hyresavtal då och då genom åren med Frälsningarmén i olika sammanhang.

Skriftligt tillstånd
- Så Frälsningsarmén får fortsätta gå med sina bössor, grytor och vad det kan vara i våra varuhus. Det tycker jag bara är trevligt.

Ett besked som Frälsningsarméns nya chef i Norrköping, Eva Zetterlund, blir glad åt:

- Men egentligen visste jag redan att vi fått klartecken att komma in på Domino även i år, eftersom den lokala varuhuschefen redan gett oss sitt skriftliga tillstånd på det.

- Det känns positivt att även högste chefen i den här varuhuskedjan ger sitt samtycke till vår insamling. Inte minst med tanke på att jag hört från mina företrädare, att
vi sedan tidigare är utkörda från Linden och Spiralen.

- I det läget blev ju Domino vår räddning, eftersom vi hoppas få in cirka 80.000 kronor på julinsamlingen, pengar som vi redan gett ut till välgörenhet och behövande familjer i Norrköping.

Missförstånd igen
Folkbladet ringer upp Joakim Nättsjö, centrumledare för Linden och Spiralen, för att höra hans syn på att man ska ha "kört ut" Frälsningsarmén från hans två varuhus

- Det är ett missförstånd att vi skulle ha "kört ut" Frälsningsarmén och det stämmer inte alls, säger Joakim Nättsjö.

- Däremot är det ju så att vi vill bestämma var de ska stå med sin insamling. Men i fjol var det så att "Frälsis" ville stå på en plats där vi tyckte det blev för rörigt och erbjöd dem då andra platser i varuhuset. Men då tyckte dom inte att dom platserna var tillräckligt bra och gav inte lika mycket pengar i grytan.

- Då valde de Domino istället i fjol, men jag har aldrig stängt dörren för "Frälsis", utan de är välkomna till oss också, bara vi kommer överens om insamlingsplatser som passar både dom och oss. För vi är i grunden enbart positiva till Frälsningsarméns insamlingar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström