Ingen slump

Det senaste halvåret har ovanligt många guldbutiker i södra Sverige utsatts för rån. Enligt polisen är det ingen slump utan handlar om grov organiserad brottslighet.

30 november 2010 03:00

Rånen mot Guldfynd och Albrekts Guld i Hageby i söndags kan ha kopplingar till en serie rån mot andra guldaffärer i Sverige det senaste halvåret. Niklas Tengberg är säkerhetsansvarig för Idunakoncernen som äger Guldfynd, Hallbergs Guld och Albrekts Guld med 180 butiker i Sverige.

 

- Jag tror att det kan finnas kopplingar mellan rånen. Även om det kanske inte är samma gärningsmän så kan det vara samma uppdragsgivare, säger han.

 

Liknande sätt
Niklas Tengberg säger att tillvägagångssätten mellan de olika rånen liknar varandra på flera sätt. Dessutom har guldet inte återfunnits från rånen det senaste halvåret. Något som är ovanligt och tyder på organiserad brottslighet enligt Niklas Tengberg.

 

- Kommer man över en stor mängd guld vill man antagligen omsätta det i pengar. Då måste man ha tänkt igenom det innan. Vi tror, precis som polisen, att guldet smälts ned. Men för att någon ska vara beredd att ta emot guldet så krävs det kontakter. Polisen gör ju hela tiden tillslag hos kriminella, och våra varor dyker aldrig upp trots att de är stämplade och borde gå att spåra. Så antingen förs de ut ur landet eller så smälts de ned, säger Niklas Tengberg.

 

Guldköpare
Kringresande guldköpare är ett alternativ som Tengberg tror att rånarna kan använda när de vill bli av med varorna. Detta eftersom de har möjlighet att snabbt köpa och föra ut guldet ur landet.

 

- Jag hoppas att polisen uppmärksammar att det kanske kan finnas ett samband där. Vi efterlyser ett större nationellt samarbete mellan polisområdena. Bland annat med utbyte av information och med kartläggning, säger han.

 

Organiserad brottslighet
Magnus Bjelling på stöldroteln vid polisen i Norrköping håller i utredningen kring rånen i Hageby. Han säger att även polisen misstänker att det rör sig om större organiserad brottslighet. Dessutom har de dragit parallellen mellan guldköparna och rånen.

 

- Vi tittar på sambanden mellan rånen och de kringresande guldköparna. Vi vet ju att det finns ett stort sug efter guld i Europa. Men framförallt är det kollegor i västra Götaland som arbetar med det här eftersom de har haft mycket rån i göteborgstrakten. En av Sveriges främsta experter på organiserad brottslighet finns där och han jobbar med det här, säger han.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!