Lekfullt med matematik

I sju år har Susanne Kowalski och Britt-Marie Andersson på ett lekfullt sätt fört in matematiken i barnens vardag, på Örtagårdens förskola. Nu har de skrivit en mattebok om sina erfarenheter, "Så mattefrön" heter den.

15 oktober 2010 03:00
Det är en glad och stolt författare, som möter oss på sin arbetsplats - Örtagårdens förskola i Skarphagen. Susanne Kowalski får själv prata om boken, eftersom hennes kollega och medförfattare, Britt-Marie Andersson, är i Kina på semester.

 

- Det är nästan så att jag numera tänker matematik om allting. Det säger Susanne, när en liten tjej kommer dragande på en lång pinne. Den alldeles nytryckta boken har Susanne i handen. Den damp ner i hennes brevlåda i fredags.

 

Det var efter förskolebiennalen i Norrköping för två år sedan, där Susanne och Britt-Marie höll ett föredrag om matematik i förskolan, som de blev tillfrågade av en förläggare från Bonniers bokförlag, om de kunde tänka sig att skriva en bok, om hur de arbetar med matematik på sin förskola. Efter en viss tvekan sade de ja och nu är boken färdig

 

- Vi har prövat allt som står i boken och vet att det fungerar, säger Susanne.

 

- Vi tänkte att vi kunde lägga grunden i förskolan, genom att på ett lekfullt men lärande sätt, lära barnen olika matematiska begrepp, och inte minst väcka deras lust för matematik.

 

Sommaruppgift
På Örtagårdens förskola genomsyras verksamheten av matematik. Under tisdagar och onsdagar har man särskilda teman. Redan från två år, introduceras barnen i matematikens magi och får jobba med lägsta antalen 1-2-3.

 

Under sommarlovet får barnen med sig en uppgift hem, som de kan klura på under ledigheten. Den här sommaren bestod den av motsatsord, som kort - lång, lätt - tung.

 

Matematik i naturen
Många av sina uppgifter har Susanne och Britt-Marie hittat ute i naturen. Här finns matematiken i kottar, pinnar och stenar.

 

- Gör det så enkelt som möjligt, men använd rätt matematiska begrepp från början, istället för konstruerade ord, som man tror passar barnen, tipsar Susanne.

 

Och glöm inte att barn har sitt eget sätt att tänka, låt dem förklara hur de har tänkt, tillägger hon.

 

Flitig föreläsare och nu läromedelsförfattare, men det finns massor av nya saker att jobba med tycker Susanne Kowalski. Och det har förstås med matte att göra, som hur man gör det här med tid och volym greppbart för barn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!