Nu är Kolmården magi för trollkarlen Tim Star

Från stora, lyxiga kryssningsfartyg i USA, till lilla enkla Hantverksbyn i Kolmården.

 

Det kan tyckas vara ett stort steg att ta, men det är precis vad Tim Star, 54, alias Tomas Andersson, har tagit i livet - och stortrivs!

 

30 september 2010 03:00
- Jag fick möjligheten att överta konstsmeden Christer Wides verkstad och butik här i Hantverksbyn, efter att han avlidit. Och jag kan bara slå fast att jag trivs mycket bra i den här miljön, där jag dels för Christer Wides tradition med tennföremål vidare, dels utvecklar verksamheten med egna, designade föremål.

 

Men kan du förklara det här med dina dubbelnamn Tim Star och Tomas Andersson?

 

- Det finns en mycket enkel förklaring, ler han. När jag växte upp och bodde i Åby hette jag Tomas Andersson, men när jag sedan som 21-åring fick chansen att göra karriär som trollkarl i USA, tog jag artistnamnet Tim Star.

 

- Ett namn som jag numera har registrerat som mitt riktiga namn i USA och som jag också kommer att registrera här i Sverige, eftersom alla jag känner ändå kallar mig för Tim. Men den ändringen har inte gått igenom det byråkratiska systemet än här i Sverige.

 

- Däremot, säger Tim Star, så kallar jag verksamheten här i Hantverksbyn redan idag för Tim Star Design.

 

Designar och utvecklar
- Här jobbar jag som sagt vidare i Christer Wides anda, men jag designar och utvecklar också egna föremål. Bland annat har jag börjat tillverka föremål i både tenn och Kolmårdsmarmor, vilket känns som en mycket spännande blandning.

 

- Och jag arbetar även på en glasskål som jag delvis tänker täcka över med tenn, vilket jag också tror blir en spännande mix.

 

Men trolleriverksamheten från dina många år i USA har du lagt på hyllan?

 

- Nej, inte alls, säger Tim Star. Just nu känns det som jag delar min tid ungefär 50-50 mellan trolleriverksamheten och den här i Hantverksbyn.

 

- Jag har dock inte så många shower för allmänheten längre, utan uppträder mer vid kongresser för trollkarlar och liknande. Och det har två syften, nämligen att jag dels tycker om att underhålla, dels visar jag upp mina nya tricks som jag skapar och utvecklar hela tiden.

 

- För lyckas jag trolla för trollkarlar så att de inte ser hur jag gör, brukar de bli nyfikna och vilka köpa numren och materialet!

 

Så du tillverkar även egna trollerihjälpmedel?

 

- Ja, och det började jag redan med i min ungdomstid i Åby, då jag jobbade i Harries Magiverkstad med framförallt metallföremål. När jag sedan kom till USA, fortsatte jag även där med att designa och tillverkar trolleriredskap parallellt med mina trollerishower, som både innefattade turnéer runt om i USA och även totalt elva år på olika kryssningsfartyg som utgick från Kalifornien och Florida och sedan ut runt om i världen.

 

Exporterar
- Och än idag, efter fem år här i Sverige, har jag kvar många trollerikunder i USA, som beställer trolleriprylar av mig som jag numera tillverkar i smidesverkstaden här i Hantverksbyn. Det mesta exporterar jag till USA, men lite går även till Kanada och Sverige.

 

Varför flyttade du hem till Sverige igen, efter många år i USA?

 

- Ska sanningen fram, så var det min amerikanska fru Jannet, som föreslog den här flytten och ville prova på att bo i Sverige. Det har gått fem år nu och både hon och vår son Trinity stortrivs och har lärt sig svenska språket sedan länge. Min fru på Komvux och min son på Åbymoskolan, där han för övrigt fick min gamla klasskompis Yvonne Björkman som lärare, vilket inte gjorde saken sämre.

 

- Så liten kan alltså världen vara ibland...

 

Saknar du inte det glättiga och lyxiga livet på kryssningsfartygen i USA och trolleriturnéerna runt om i landet?

 

- Nej, faktiskt inte och det är av två skäl. Dels gick tiden väldigt fort när jag jobbade och bodde på fartygen under ett flertal år, dels känns det jätteskönt att ha fått en fast punkt i tillvaron och inte vakna upp varje morgon på något nytt ställe, som under fartygsperioden.

 

- Jag känner också att jag inte är lika ung längre och det gör nog sitt till, att jag tycker det är skönt att ha fått en fast punkt i tillvaron och lite lugnare liv.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!