Fler poliser - men inte i Valdemarsvik

Satsningen på fler poliser har inte lett till fler poliser i hela Östergötland. Den kritiken kommer från polisfacket i länet, som vänder sig mot att närpolisstationen i Valdemarsvik ska läggas ner.

14 september 2010 07:53
Mellan år 2002 och 2010 har antalet poliser ökat från drygt 15 000 till 20 000 i Sverige.

 

Östergötland har fått 150 nya poliser. Ändå finns det inte poliser stationerade i alla länets kommuner, konstaterar Thomas Agnevik, ordförande i Polisförbundet i Östergötland.

 

Det är de små kommunerna som missgynnas. Ett exempel är Boxholm. Och polismyndigheten planerar att ta bort polisstationen i Valdemarsvik, som en del av en omorganisation där man skapar närpolisområdet "kusten".

 

- I och med det vill man stänga närpolisstationen i Valdemarsvik och ha enbart en polisstation i Söderköping, säger Thomas Agnevik.’

 

Kritisk
Agnevik är också kritisk till att minskningen av civilanställda, en sparåtgärd, lett till att poliser tvingas ägna sig åt administration istället för rent polisiära uppgifter.

 

Han vill även höja statusen på att arbeta i yttre tjänst. En undersökning visar att 35 procent av länets poliser upplever att det är för låg status på att arbeta i yttre tjänst, vilket leder till att många söker sig vidare till andra tjänster inom polisen.

 

- De poliser som jobbar i utryckningsverksamheten jobbar under de svåraste förhållandena. De har svåra och stressiga arbetsuppgifter, de har de sämsta arbetstiderna och de har också lägst betalt.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren