Valarbetare tvingas ha polisskydd

En 45-årig somalisk man har genom ett våldsbrott och hot om våld rört upp valupptakten i Norrköping. De utsatta är somaliska män som arbetat för folkpartisten José Kimengas valkampanj. Partiet begärde igår polisskydd för resten av tiden fram till valet.

24 augusti 2010 03:00

En valarbetare fick näsbenet avslaget då han delade ut flygblad vid stadsbiblioteket i början av augusti. En 45-åring somalisk man greps av polisen, men släpptes efter förhör. Samme man har sedan dess anmälts för två fall av hot mot en annan somalisk man som också arbetar i valkampanjen för riksdagskandidaten José Kimenga.

 

- Hela min valrörelse har avstannat. Nu har mitt arbete gått över till att motivera kampanjarbetarna att våga fortsätta arbetet, säger José Kimenga.

 

I hans valkampanj arbetar omkring 25 personer varav ett tiotal i Norrköping. Merparten av dem kommer från det odemokratiska och krigshärjade Somalia.

 

- De trodde att det skulle vara roligt att arbeta i en valrörelse. Men nu ser jag skräcken i deras ansikten. De mår väldigt dåligt.

 

Han tycker att mannen inte borde ha släppts och menar att polisen missbedömt hotbilden.

 

- Det är ett ineffektivt polissystem, säger han.

 

Polisskydd
Folkpartiet har anlitat ett vaktbolag för att skydda de utsatta och under måndagen lämnade ordföranden i Norrköping, Mathias Sundin, in en ansökan om polisskydd för tre personer knuta till valrörelsen. Det är våldsroteln i Norrköping som utreder vad som har hänt och om det finns ett politiskt motiv bakom brotten.

 

- Vi tar de här hoten på allvar, säger Gunilla Broman, t.f. chef för våldsroteln, men hon uttalar sig inte i övrigt i ärendet.

 

Resursfråga
Beslut om det ska bli polisskydd behandlas sedan av polisen i Östergötlands personskyddsgrupp. Där görs en individuell bedömning av alla ärenden som kommer in för att se vilket behov av skydd som finns. Där är alla ärenden belagda med sekretess.

 

- Så mycket som möjlig plockas in och sen görs en bedömning utifrån vad det finns för resurser, säger Tommy Johansson som är valkoordinator på polisen i Östergötland.

 

- Det finns många som vill att det ska stå en polis utför deras dörr men de resurserna finns inte. För att bevaka tre personer dygnet runt så går det minst 40-50. Skulle det vara ett hot mot Folkpartiet i sig, så går det åt ännu mer.

 

Under tisdagen ska han i Norrköping träffa den som är säkerhetsansvarig för Folkpartiet i Sverige.

 

- De här hoten är anledningen till att vi ska träffas, vi får se vad det mynnar ut i.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!