SD ska vingklippas med hemlig strategi

I tysthet har de politiska blocken i Norrköping kommit överens om att frysa ut Sverigedemokraterna om de blir vågmästare i kommunfullmäktige efter valet.

 

Men någon "samlingsregering" blir det inte. Samarbetet mellan blocken kommer istället att ske bakom kulisserna.

5 augusti 2010 07:41
Strategin diskuterades fram i våras och anledningen till att man inte flaggade för den utåt var enligt Moderaternas gruppledare Jörgen Rundgren att man ville undvika att ge SD uppmärksamhet eftersom de brukar gynnas av det.

 

Överenskommelsen går ut på att varken den rödgröna koalitionen med S, V och MP eller den borgerliga alliansen med M, KD, FP, C och SPI kommer att förhandla med SD för nå majoritet i kommunfullmäktige. Istället är man överens om att det block som får flest röster ska regera i minoritet.

 

Vågmästarroll
Det öppnar för SD att utnyttja sin vågmästarroll när blocken är oeniga. För att hindra det kommer man så långt det går att kompromissa sig fram till gemensamma ståndpunkter inför omröstningarna i kommunfullmäktige.

 

- Vi kan ju inte plötsligt sluta driva en egen politik, men de som styr har ett extra ansvar att lyssna in det andra blocket så att man bildar en majoritet, säger Jörgen Rundgren (M).

 

- Det kommer att krävas kompromisser och jämkningar, säger Lars Stjernkvist (S).

 

Han motsätter sig beskrivningen att det handlar om utfrysning av SD.

 

- På det här viset får de ett inflytande som motsvarar det väljarstöd de har. För det måste man respektera. Men förhandlar vi med dem skulle vi ge vi dem större inflytande än så.

 

Ingen förhandling
Han kan inte tänka sig att förhandla ens i enskilda frågor, till exempel om den borgerliga alliansen vill driva igenom en skattesänkning.

 

- Nej, jag tycker inte att man ska förhandla med partier som inte respekterar grundläggande demokratiska principer, säger han.

 

Markus Wiechel, ordförande i SD i Norrköping, skrattar när han får höra det.

 

- Det säger de nu, men det tror jag inte håller i längden. Det låter väldigt omoget. Om de exempelvis har ett bra förslag där det krävs stöd är det tråkigt om de ska behöva stryka frågan när vi kanske hade kunnat bidra med en lösning.

 

Ingen preferens
Enligt Wiechel samarbetar SD lika gärna med de borgerliga som med de rödgröna. Han har själv en gång i tiden varit medlem i Moderata ungdomsförbundet, men säger att det saknar betydelse i dag. Enligt honom är SD:s politik en blandning av gamla högern och folkhemmets socialdemokrati.

 

Två mandad
Vid förra valet fick SD två mandat i kommunfullmäktige i Norrköping och blev därmed vågmästare eftersom de rödgröna fick 42 mandat och de borgerliga 41 mandat. Men en rad avhopp resulterade till slut i tomma stolar i kommunfullmäktige. Enligt Wiechel kommer det inte att upprepas.

 

- Nu har vi en fungerande kommunföreningen och tillräckligt många kandidater för att täcka de mandat vi får, säger han.

 

Enligt senaste opinionsmätningen kommer SD in i riksdagen. Wiechel tror att man också kommer att gå framåt i Norrköping och gissar på mellan fyra och fem mandat.

 

"Stöd borta"
Lars Stjernkvist däremot säger att han skulle bli förvånad om SD får några mandat alls i och med att de, som han uttrycker det, slarvade bort det stöd de hade vid förra valet, medan Jörgen Rundgren tror att de har en 50-procentig chans att komma in.

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Britt-Marie Citron