Utbrett missbruk av khat i Norrköping

- Det finns ett utbrett missbruk av khat i Norrköping som myndigheterna blundar för, säger Redar Baskin, ordförande för Simon, Sveriges invandrare mot narkotika.

 

En av organisationen Simons hjärtefrågor är att stoppa tuggdrogen khat.

20 april 2010 03:00
Som en del av arbetet mot khat har Simon producerat en informationsfilm om khat. Filmen, som är på somaliska och textad på svenska, hade som syfte att informera och skapa debatt - något de lyckades med.

 

- Det är lätt att tro att det här är ett problem som bara finns i storstädernas förorter, men så är det inte. Khat är vanligt i den somaliska gruppen i hela Sverige och i Norrköping bor många somalier, säger Redar.

 

Sluten grupp
Han poängterar att Simon inte har för avsikt att peka ut någon eller några, utan de vill skapa debatt.

 

- Hade khat varit en drog som används av rika vita hade myndigheterna tagit problemet på större allvar, men eftersom somalierna är en sluten grupp gör man inte det. Dessutom saknas det kunskap om drogen, både bland missbrukarna och myndigheterna, säger han.

 

I januari greps en man på E4 söder om Linköping efter att polisen hittat flera säckar innehållande nästan hundra kilo khat i mannens bil. Mannen erkände narkotikabrott och berättade för polisen att narkotikan skulle säljas i Östergötland.

 

- Den här händelsen skapade väldig turbulens bland somalierna i Norrköping. Många vet inte ens om att khat är olagligt i Sverige, säger Redar Baskin.

 

Han hoppas att myndigheterna ska bli medvetna om problemen med khat och förhoppningsvis höja straffvärdet för innehav av khat.

 

- Vi måste visa tydligt att det här är en drog vi inte vill ha i Sverige, säger Redar Baskin.

 

 

Khat (kat, kath, qat) är narkotikaklassad i Sverige och i större delen av EU - men inte i Holland och England. Smugglarligorna kan därför använda Amsterdam och London som inkörsportar till Europa.

 

Biverkningarna av khat påminner om de man får av amfetamin. Missbrukaren blir frånvarande och har hallucinationer. Familjen drabbas hårt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!