Thordarson: De flesta är oroliga

Tidigare IFK-spelaren Stefan Thordarson följer vulkanens utveckling på Island.

 

Ännu har han själv inte drabbats.

 

- Jag bor ju ganska långt från platsen. Men de flesta är oroliga för att vulkanen Katla ska få ett utbrott, förklarar Thoradson.

17 april 2010 03:00
I höstas hjälpte han IFK Norrköping kvar i superettan. Nu arbetar Stefan Thordarson på familjens åkeri. Trots det pågående vulkanutbrottet i Eyafjallajökull drabbas han inte i sin vardag.

 

- Jag bor så långt från platsen. Det tar mig en och en halv timme att köra dit. Och just nu har vinden blåst åt andra hållet. Här är ju flygplatsen öppen. Det är ju bara att planen inte kan ta sig till Europa, berättar Stefan.

 

Inte heller åkeriverksamheten berörs inte av vulkanutbrottet.

 

- Nej, vi har inga körningar till den delen av ön. Men de som kör där får lite problem. Vatten från smältande glaciärer har spolat bort en del vägar. Men det går fortfarande att ta sig fram via omvägar, säger Stefan som flitigt följer utvecklingen via nyhetssändningarna.

 

Värre längre bort
Men för de som bor i området kring Eyafjallajökull är det värre.

 

- De har evakuerat 20 bondgårdar och alla djur i området måste vara inne eftersom det hamnar aska i gräset. Annars finns det inga larm om att luften skulle vara skadligt förorenad.

 

För Stefan är dock nästa veckas semesterresa i farozonen.

 

- Jag ska flyga till England på semester men vi får se hur det blir med det.

 

Det som framför allt oroar befolkningen på Island är vulkanen Katla ska få ett utbrott. Historiskt sett har Katla fått utbrott i samband med Eyafjallajökulls utbrott.

 

- Skulle Katla som är mycket större få ett utbrott skulle konsekvenserna bli betydligt mycket större. För 200 år sedan när den senaste hade ett utbrott fick det stora konsekvenser, berättar han.

 

Katla är en aktiv vulkan på södra Island som ligger belägen under Mýrdalsjökull. Vulkanen har haft ett tjugotal utbrott i historisk tid där det senaste dokumenterade var 1918. Katla sägs vara den isländska vulkan som härnäst väntas få ett stort utbrott.

 

När Katla får ett utbrott strömmar lavan ut och smälter genast all is. Stora isblock flyter då med smältvattent flera kilometer. Dessa vattenströmningar kan få katastrofala följder.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Brundin