Svävade högt under påsken

I påskhelgen arrangerade Norrköpings skärmflygklubb en skärmflygkurs på Himmelstalundsfältet. Som påskhäxor, fast med skärm istället för kvast, svävade de högt upp i skyn.

6 april 2010 03:00
Kursen, med sju elever, höll på i tre dagar, fredag till söndag. Normalt håller klubben till vid Söderköping, där man har ett eget fält.

 

Men snösmältningen har gjort det fältet, som ligger i en svacka, för geggigt, därför sökte man sig till högre och fastare mark, vid Himmelstalund.

 

Perfekt väder
- Vi var faktiskt på Himmelstalund i somras också, och hade en prova på-dag, som vi kallade Norrköping City Fly Day. Den hade vi under Augustifesten, och det planerar vi att ha även i år, säger Joakim Ringvide från Svenska Skärmflygförbundet.

 

Påskvädret var perfekt för skärmflygning. När man börjar lära sig att flyga skärm får det inte vara för mycket termik, uppåtvind, vilket uppstår när solens strålar värmer upp backen. Därför passade det bra att första dagen var mulen, säger Joakim Ringvide.

 

- Fantastiskt, en obeskrivlig känsla som måste upplevas. Jag gav mig själv det här i 25-års present, berättar en av deltagarna, Ola Axman från Norrköping.

 

Häxor från Blåkulla?
Han siktar på att även gå en paramotorkurs, där man tar höjd med hjälp av en motor på ryggen.

 

- I dag har vi startat med vinsch. Då drar en vajer upp oss till rätt höjd och vi får känna hur det känns att flyga som en fågel, säger Ola Axman.

 

Intresset från Norrköpingsborna var stort, längst cykelbanor och parkering samlades under helgen uppskattningsvis ca 300 åskådare.

 

- De trodde väl att det var häxorna från Blåkulla som var på väg att landa, skojar Joakim Ringvide.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!