Psykpatient fastspänd i 21 timmar

En 45-årig patient på Vrinnevisjukhusets vuxenpsykklinik blev så aggressiv, att personalen fick spänna fast patienten i sängen, med ett så kallat midjebälte.

 

Sedan glömde personalen att befria honom efter fyra timmar, som det var tänkt och istället fick mannen ligga fastspänd i hela 21 timmar.

 

Händelsen har anmälts till Socialstyrelsen, enligt Lex Marialagen.

31 mars 2010 03:00
Så här kommenterar verksamhetschefen Carin Tyrén händelsen:

 

- Patienten blev så aggressiv, när han kom in till oss, att vi var tvungna att ge honom läkemedel och under en period spänna fast honom i händerna, fötterna och midjan, för att han inte skulle kunna skada sig själv eller personalen.

 

Glömde bältet
- Och när vi sedan efter fyra timmar släppte loss händer och fötter, så uppmärksammade inte personalen att patienten satt fast även under filten med ett midjebälte och det bältet glömde man bort att lossa.

 

- Vid losstagandet låg mannen fortfarande och sov och det fortsatte han att göra i totalt 21 timmar och under hela den tiden låg han fastspänd med bältet.

 

Kan man sova i 21 timmar i sträck?

 

- Ja, det kan man faktiskt göra för att varva ner, när man har varit så sjuk, som den här patienten hade varit under en tid.

 

- När personalen sedan skulle väcka patienten, när de tyckte att han sovit tillräckligt, så upptäckte man att patienten hade kvar midjebältet under filten.

 

Sov hela tiden
Men då verkade han inte ha lidit någon nöd under de många fastspända timmarna?

 

- Nej, det gjorde han inte, för han sov hela tiden och märkte nog aldrig att han var fastspänd.

 

- Men vi anmäler ändå enligt Lex Maria när sådana här saker händer. Det var ju ett fel begånget, som behöver utredas och sedan åtgärdas så att inte samma sak händer igen.

 

Checklista uppgjord
Var det första gången något liknande har hänt på vuxenpsyk?

 

- Ja, det var det och efter den här händelsen har vi vidtagit åtgärder som ska förhindra en upprepning. Bland annat har vi upprättat en checklista som vi alltid ska gå igenom i fortsättningen och verkligen titta ordentligt att allting som ska släppas loss också blir det.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström