Lammen slaktas innan de kommer ut på bete

Vart femte lamm får inte komma ut på bete innan det slaktas. Vi svenskar äter mer lammkött och efterfrågan gör att lammproducenterna matar snabbväxande raser att nå slaktvikt på fyra istället för sex månader. Men Michael Sandström, lammproducent på Vikbolandet, säger att utvecklingen med intensivuppfödning inomhus beror på djurskyddslagen.

20 mars 2010 03:00
En granskning som Svenska Dagbladet och SR Ekot gjort visar att vart femte lamm i Sverige hålls inomhus i hela sitt liv och slaktas innan det släpps ut på bete. Fler lammproducenter satsar på snabbväxande raser som de matar med kraftfoder för att nå slaktvikten på fyra istället för sex månader. Sveriges djurskyddslag säger lamm måste få gå ute och beta men det först efter 15 juni. Under vintern kräver lagen däremot att fåren måste ha möjlighet kunna gå in om de ska vara utomhus.

 

- Konsumenterna vill ha färskt lammkött året om. Svenskarna börjar äta lamm vid påsk tills det att vi ställer in grillarna. Ska vi ha färskt lamm då måste de födas i november, december och januari och i och med den djurskyddslag vi har i Sverige måste vi ha lammen inomhus den tiden, säger Michael Sandström, lammproducent från Vikbolandet.

 

Forskning saknas
- Vi producenter tjänar ingenting på att ha djuren inne och föda dem väldigt intensivt egentligen. Men eftersom djurskyddslagen säger att vi måste ha dem inne och efterfrågan kräver att vi föder upp dem snabbare måste vi mata i dem kraftfoder för att få en ekonomi i det hela.

 

Lammkött har ett rykte att vara ett miljö- och djurvänligare alternativ till annat kött och de sista tio åren har efterfrågan på lammkött ökat till det dubbla. För att kunna besvara konsumenternas och slakteriernas efterfrågan har bönderna varit tvungna att effektivisera lammhållningen. Cathy Dwyer, expert på fåruppfödning vid Scottish agriculture college i Glasgow säger till Svenska Dagbladet att det finns en risk att djurens hälsa kan försämras av att födas upp inomhus även om det inte finns någon forskning som bekräftar det.

 

Gagn och fördärv
Michael Sandströms djur får gå stora av året men han tror inte att det finns någon fara med att utvecklingen går mot att fler satsar på intensivuppfödning inomhus.

 

- Jag ser ingen risk att djuren skulle fara illa av det. Sverige har en extremt hård djurskyddslag som både är till gagn och fördärv för oss lammproducenter.

 

- Ska vi ha svenskt lamm kött i Sverige måste vi ha någon form av stordrift. Sverige är det enda land som har en djurskyddslag som säger att djuren måste kunna gå in under vinterhalvåret. Det är svårt att driva en stordrift där fåren kan gå ut och in. En normalvinter i våra breddgrader är det ganska sörgigt och då får vi smitthärdar när fåren går ut och in. Fåren går barfota och om 500 får går i samma vattenpöl räcker det att ett av fåren har infekterade klövar för att det ska bli ett fotsvampsutbrott, säger Michael.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!