Kungligt 100-årsfirande

En fantastisk succé, med flödande sol och rena publikinvasionen till öppet hus-arrangemanget.
Så kan man summera Villa Fridhems 100-årsjubileum i Kolmården i lördags, där Abba-Björn Ulvaeus och landshövding Björn Eriksson dessutom nyinvigde prinsessornas totalrenoverade lekstuga ute i parken.

25 maj 2009 08:33
– Ni kanske undrar vad jag gör här, sa Björn Ulvaeus. Men det jag sysslar mest med nu förtiden är att åka omkring och klippa band. Jag var i Oslo häromdagen och klippte bandet till en ny teater och nu står jag här. Lekstuga som lekstuga...
Det var dock inte hela förklaringen till att Björn Ulvaeus deltog i jubileumsarrangemanget. Lars Dahlin, styrelseordförande i det företag som idag driver Villa Fridhems konferens- och spa-hotell, avslöjade följande:
– Det är helt enkelt så att jag var ekonomiansvarig hos musikförlaget Polar, som Abba hörde till när de var i gång som mest. Sedan den tiden är Björn och jag goda vänner och därför bad jag Björn komma och inviga lekstugan, tillsammans med landshövdingen.
Historiska vandringar
Företagets VD Magnus Dahlin, som är son till Lars Dahlin, var givetvis jättenöjd med dagen:
– Allt har fungerat fantastiskt bra. Vi har haft massor av besökare som gått historiska rundvandringar inne i Villa Fridhem och ute i den tidigare kungliga parken, så jag är helnöjd.
– Och jag vill gärna poängtera att även om Villa Fridhem idag är ett konferenshotell, så förvaltar vi fortfarande husets kungliga historia med omsorg, vilket vi ville visa upp för allmänheten idag.
Originalmöbler
En liten spännande detalj var, att lekstugan var möblerad med originalmöblerna från den tiden när prinsessorna Märtha, Astrid och Margaretha lekte i stugan.
– Möblerna fanns magasinerade hos stadsmuseet i Norrköping och vi har fått låna dem åtminstone året ut och kommer givetvis att visa upp både stugan och dess innehåll för alla besökare som kommer hit och vill se det hela.
I lördags var det även annan kunglig glans över Villa Fridhems 100-årsjubileum, då man kunde se prins Eugen stå och måla tavlor i parken, kung Leopold fria till prinsessan Astrid på balkongen och prins Carl spatsera omkring bland gästerna.
Allt tack vare Teater Impuls duktiga skådespelare som starkt bidrog till att 100-årsjubileet fick en extra dimension av kunglig flärd från flydda tider.

Fakta/Villa Fridhem

Fridhem byggdes 1909 som sommarresidens till Prins Carl – son till Oscar II. Som arkitekt anlitades Ferdinand Boberg som bland annat ritat NK-huset i Stockholm och Waldemarsudde.
Helt säkert var han starkt påverkad av Prinsessan Ingeborg som var intresserad av arkitektur och inredning.
Utifrån detta växte Villa Fridhem fram med sina 30 rum. Här tillbringade prinsfamiljen sina somrar men även jular och påsk firades på Fridhem. Prins Carls och prinsessan Ingeborgs barn - Märtha, Astrid, Margaretha och lillprins Carl jr återvände varje sommar till sitt älskade Fridhem även då de blivit vuxna och skaffat egna familjer.
Sist kvar i huset fanns Prinsessan Ingeborg som firade sin 75-års dag på Fridhem 1953.
n Villa Fridhem testamenterades till Landstinget som drev konvalescenthem här i 35 år.
n Villa Fridhem drivs idag som ett modernt Konferens och SPA-hotell men förvaltar fortfarande dess kungliga historia med omsorg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!