Rekordmånga gröna förskolor

Norrköpings förskolor blir allt mer miljömedvetna. Med egna trädgårdsland, källsortering och miljömärkta blöjor lär sig barnen från tidig ålder att värna om miljön.

8 maj 2008 03:00
Hela 41 förskolor diplomerades igår som gröna för att ha genomfört miljöförbättrande åtgärder genom sin verksamhet. En ökning med sex stycken jämfört med förra läsår innebär rekord sedan starten av gröna förskolor 1995. För att bli grön krävs det att förskolan uppfyller vissa miljöförbättrande kriterier. Barnen ska till exempel vara delaktiga i källsortering och minst två KRAV-produkter skall dagligen ingå i maten. Förskolorna skall också ha en miljöplan för både långsiktiga och kortsiktiga mål.

 

Ett av årets sex nytillskott som fick diplom är Pandans förskola från Kolmården. Förskolelärare Maggan Persson berättar vad de gör för att förbättra miljön:

 

- Vi komposterar, har eget trädgårdsland och städar i skogen flera gånger om året, säger hon.

 

Kommunalråd Lars Stjernkvist (s) delade ut diplomen till förskolorna i hörsalen.

 

Roligt, sa rådet
- Detta är kommunalrådets absolut roligaste arbetsmoment, säger Lars Stjernkvist.

 

Efter diplomering bjöds det på stor show av Norrköpings ungdomscirkus. Ett sus hördes från förskolebarnen när cirkusen äntrade scenen. Barnen underhölls bland annat av jonglerande trollkarlen Mr Mac och akrobatik-gruppen Starlight.

 

Ett skäl till årets rekordnotering kan vara det nya systemet för kriterierna att bli grön. Agenda 21-kontoret och Naturskyddsföreningen i Norrköping, som står bakom diplomeringen, bestämde i år 20 fasta kriterier som skall återkomma varje år och är tänkta att skapa kontinuitet för skolorna och underlätta arbetet med miljöarbete som en del av den ordinarie verksamheten.

 

- Varje förskola skall också hitta på en egen miljöförbättrande åtgärd. En nivåanpassning utifrån varje förskolas förutsättningar, säger Merja Willman, från Agenda 21-kontoret.

 

Lucas Liljeblad, sex år från Fockens förskola, svarar på frågan om det är kul att sortera förpackningar och tidningar:

 

- Nja, det är roligare med cirkus, säger han.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Öster