Sökes: konsult med Aspergers

Noggrannhet, sinne för detaljer och hög kvalitet vid upprepade moment. Konsultföretaget Left is Right i Värmland anställer bara konsulter som har diagnosen Aspergers syndrom. Inom drygt tre år planerar företaget att öppna ett kontor i regionen Norrköping-Linköping, säger grundaren Bengt-Åke Boman.

13 februari 2008 03:00
Igår berättade Bengt-Åke Boman, produktionschef i Left is Right, om verksamheten vid en informations- och utbildningskväll i Arbetets museum, för arbetsgivare i Norrköping.

 

Namnet Left is Right syftar på den vänstra, logiska, hjärnhalvan. En person med diagnosen Aspergers syndrom kan ofta utveckla ett specialintresse och bli expert inom t ex områdena matematik och logik.

 

Idén till företaget kom när Bengt-Åke Boman och hans hustru fick en son, idag 19 år, med grav autism. Det finns minst 15 000 personer med autism och 45 000 med Aspergers i Sverige.

 

- Det har inget med intelligens att göra, säger Bengt-Åke Boman. En person med Aspergers har problem med kommunikation och sociala färdigheter. Han eller hon behöver struktur i tillvaron, tydliga instruktioner och mår bättre i små grupper.

 

- Man tolkar saker väldigt bokstavligt när man har Aspergers.

 

"Ärliga och noggranna"
Styrkan i handikappet är en exakt noggrannhet, ett fantastiskt sinne för detaljer och att man kan göra om samma moment om och om igen, med hög kvalitet, säger Bengt-Åke Boman. Dessutom är dessa personer väldigt ärliga.

 

I dagens platsannonser söker man ofta "social kompetens" och "flexibilitet". Men vem borde inte vilja anställa en ärlig, noggrann person, även om han eller hon kanske inte är "en fantom i kafferummet"? menar Bengt-Åke Boman som gärna utmanar åhörarnas fördomar om vad som är "normalt".

 

Het kandidat
Sommaren 2006 startade företaget, i Kristinehamn, med 20 anställda. Affärsidén är små enheter, med konsulter som har Aspergers, som utför tjänster, inom områdena språk eller matematik, åt betalande företag. Det kan handla om inläsning, kontroll, testning och granskning, t ex korrekturläsning.

 

- Vi är på en resa där vi ska starta 20 kontor de närmaste tre åren, säger Bengt-Åke Boman.

 

De fem första blir i Blekinge, Stockholm, Umeå, Göteborg och Västerås. Därefter kan det bli Östergötland, Uppsala och Malmö-Lund.

 

- Östergötland är en het kandidat, säger Bengt-Åke Boman.

 

Pris till Myrorna
Informationskvällen i går anordnades av Aktema, en kommunal verksamhet under vård- och omsorgskontoret, som försöker hitta meningsfulla aktiviteter eller jobb för personer med en funktionsnedsättning. 2007 års pris till en arbetsgivare som ställt upp på ett bra sätt delades i går ut till Myrorna.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!